Πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων εξελίχθηκαν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2023 για όσες εμποροβιομηχανικές εισηγμένες ανακοίνωσαν τις επιδόσεις τους.
Οι τρείς βασικοί παράγοντες που βοήθησαν στην ενίσχυση της κερδοφορίας των εν λόγω εταιρειών στους τρεις πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς είναι ο πληθωρισμός, η μεγέθυνση της οικονομίας και η αύξηση των τουριστικών αφίξεων. Οι 29 εμποροβιομηχανικές εισηγμένες εμφάνισαν καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ύψους 1,016 δισ. ευρώ από 766 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας άνοδο 33%.
Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία τετραετία (2019-2022) παρατηρείται συνεχής άνοδος όσον αφορά την καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων κατά τη διάρκεια του
πρώτου τριμήνου. Με βάση τα εν λόγω στοιχεία, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν πέρυσι σε 575 εκατ. ευρώ, έναντι 368 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2021, 338 εκατ. το 2020 και 165 εκατ. το 2019.
Η ιδιαιτερότητα του πρώτου τριμήνου έχει να κάνει με τη δυνατότητα επανάληψης των αυξημένων λειτουργικών περιθωρίων. Αν εξαιρεθεί ο κλάδος των διυλιστηρίων, τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους εμφανίζονται αυξημένα κατά 196 μονάδες βάσης, στο ιδιαίτερα υψηλό 18,2%.
Για μια ομάδα εταιρειών, όπως οι Κρι Κρι, Τιτάν, ΟΛΠ, Ideal Holdings, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Aegean Airlines, Mytilineos και Cenergy Holdings, η χρήση θα κινηθεί με καλύτερα περιθώρια κέρδους από πέρυσι, λόγω της εξομάλυνσης στοιχείων κόστους πωληθέντων και αύξησης της γραμμής των πωλήσεων. Η βασική παράμετρος που έχει βοηθήσει πολύ φέτος στη βελτίωση των περιθωρίων είναι το ενεργειακό κόστος και τα καύσιμα, ενώ στον αντίποδα το χρηματοοικονομικό κόστος έχει κάνει πιο αισθητή την παρουσία του.