Ρύθμιση μέσω του υπουργείου Οικονομικών εκτός από την αύξηση του επενδυόμενου ποσού στα 800.000 ευρώ σε όλη την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, θα θέτει όρο ισχύος για την απόκτηση βίζας τα 120 τ.μ και πάνω.
Με αυτό τον τρόπο το ενδιαφέρον για την Golden Visa θα μετατοπιστεί σε ακίνητα μεγάλης επιφάνειας, που δεν επηρεάζουν το οξύ οικιστικό πρόβλημα της χώρας.
Οι ιδιοκτήτες μικρών και «μεσαίων» σπιτιών θα αναγκαστούν να στραφούν ξανά στην παραδοσιακή αγορά, ζητώντας τιμές προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα.
Με τη νέα ρύθμιση, Golden Visa (δηλαδή αδεια παραμονής και ελεύθερη μετακίνηση στις χώρες Σένγκεν χωρίς περιορισμούς) θα δίνεται σε όποιον αγοράζει σπίτι από 120 τ.μ. και επάνω και εφόσον έχει επενδύσει τουλάχιστον 800.000 ευρώ στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και σε νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.000 κατοίκους.
Για την υπόλοιπη Ελλάδα, όμως, τα πράγματα θα είναι εξίσου δύσκολα, καθώς «σβήνει» (πλην κάποιων ειδικών περιπτώσεων) το χαμηλό όριο επένδυσης των 250.000 ευρώ και αυξάνεται σε 400.000 ευρώ πάλι για ακίνητο μεγάλης επιφάνειας.
Πρακτικά η κυβέρνηση παρεμβαίνει για να «ξεμπλοκάρει» την αγορά ακινήτων, τόσο με τους νέους φορολογικούς κανόνες στη βραχυχρόνια μίσθωση όσο και με τις νέες προϋποθέσεις απόκτησης Golden Visa από κατοίκους εκτός Ε.Ε.
Η αρχή έγινε με τη βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb όπου, πλέον, δεν συμφέρει να έχει κάποιος πάνω από δύο ακίνητα σε πλατφόρμα.
Θεωρείται επιχειρηματίας και φορολογείται με πολύ υψηλότερους συντελεστές. Η δεύτερη παρέμβαση έρχεται τώρα μέσω της Golden Visa, όπου η αγορά ακινήτου γίνεται τσουχτερή και η χρήση του «μονόδρομος», αφού σε 120 τετραγωνικά και πάνω το πιο πιθανό είναι να ζήσει ο ίδιος ο επενδυτής πάρα κάποιος τουρίστας που ψάχνει Airbnb.