«Χρυσάφι» οι έλεγχοι της αγοράς από μία επιλεγμένη ομάδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων . Οι αποφάσεις του υπουργείου στο διαδίκτυο και ειδικά στην ιστοσελίδα διαύγεια που στήθηκε επι πρωθυπουργίας του Γεωργίου Παπανδρέου αποτελούν τομή για τη λειτουργία του Δημοσίου αφού βγάζει … λαβράκια.
Το point media φέρνει στο προσκήνιο τις σχετικές αποφάσεις για τους επιλεγμένους υπαλλήλους που «προικίζονται» με υπερωριακή απασχόληση.
Αποκτούν πρόσβαση σε επιπλέον κρατικό χρήμα. Δεν αποκλείεται να υπάρχουν και αυτοί που θα διεκδικούν και τα τυχερά της αγοράς όπως για παράδειγμα ο κ. Δημήτριος Μπιτζούνης που κατηγορήθηκε για διακεκριμένη δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η δικαστική απόφαση με την οποία απομακρύνθηκε από την υπηρεσία.
Οι « υπάλληλοι » της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.ΜΕ.Α) και στο σύνολό του 50 θα λάβουν 180 ώρες υπερωριακής απασχόλησης (απογευματινά) , επιπλέον 130 ώρες νυχτερινά για 37 υπαλλήλους και 80 ώρες νυχτερινά για 3 υπαλλήλους.
Ακόμη η απόφαση του υπουργείου προβλέπει 120 ώρες εξαιρέσιμα για 50 υπαλλήλους και αφορά ελέγχους τις Κυριακές.
Οι 430 ώρες θα αξιοποιηθούν για ελέγχους στην αγορά και αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2023 και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Η έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης αξιοποίησε 10 διατάξεις διαφορετικών νόμων και Προεδρικών Διαταγμάτων για να αποκτήσει νομιμότητα η σχετική απόφαση. Αναφέρουμε ενδεικτικά την χρήση του άρθρου 37 Του Ν 4622/2019(ΦΕΚ 133/Α/7-8-2019).
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στη σχετική απόφαση γα την υπερωριακή εργασία με αριθμό πρωτοκόλλου 10049-02-02-2023 με ταυτόχρονη ανάρτηση στη Διαύγεια δεν αναφέρεται το ποσό που θα κατανεμηθεί για υπερωριακή απασχόληση.
Οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι γίνονται υπερωριακή απασχόληση.
Το Δημόσιο και οι κρατικοί υπάλληλοι δουλεύουν με αποφάσεις καρμπόν .
Η αναζήτηση του κόστους για τη φετινή υπερωριακή απασχόληση δεν εντοπίστηκε αλλά για καλή μάς τύχη βρήκαμε προηγούμενες αποφάσεις για τα έτη 2022 και 2020.
Το 2022 εγκρίθηκε το ποσό των 72.000 ευρώ και αφορούσε και το Δεκέμβριο του 2021.
Τα ερωτηματικά για την υπερωριακή απασχόληση των 50 υπαλλήλων που προκύπτουν από το γεγονός ότι οι φυσικοί έλεγχοι έχουν περιοριστεί σύμφωνα με την ηγεσία της ΔΙ.ΜΕ.Α . Η πλειονότητά τους γίνεται ηλεκτρονικά λόγω της βελτίωσης του μηχανισμού ελέγχου.
Τα πολλά δίνονται σε λίγους.
Άμεσα ένας παρατηρητής εύκολα θα θέσει το απλό ερώτημα το αυξημένο προσωπικό , το οποίο όμως μειώνεται από την απόφαση αφού οι 50 γίνονται 37 για νυχτερινούς ελεγχους και δίνει επιπλέον 80 ώρες για τρεις υπαλλήλους. Η διάκριση με βάση την απόφαση δίνει το δικαίωμα για τη συγκρότηση μικρότερης ομάδας που θα έχει μεγαλύτερη αποζημίωση όταν κάνει νυχτερινούς και ελέγχους τις Κυριακές.
Η απλή διαίρεση των 72.000 ευρώ με τους 50 υπαλλήλους πιθανότατα βγάζει αρκετούς «δυσαρεστημένους» διότι οι αποζημιώσεις δίνονται με βάση τις σπουδές που έχει ο υπάλληλος. Οι απόφοιτοι των ΑΕΙ παίρνουν τη μερίδα του λέοντος διότι οι απόφοιτοι Λυκείου λαμβάνουν την κατώτατη αποζημίωση σε βαθμό που κάνει τη συμμετοχή του υπαλλήλου μη αποδοτική.
Η αναλυτική κατανομή των 72.000 το χρόνο και οι 37.000 ευρώ ανά εξάμηνο είναι έξτρα εισόδημα, το οποίο προστίθεται στον βασικό του μισθό, ο οποίος ανταποκρίνονται στο πρωινό ωράριο λειτουργίας του υπουργείου. Το point media έχει στην κατοχή του τη λίστα με τους 50 υπαλλήλους αλλά κατέστη αδύνατον να επιβεβαιώσει φήμες που κυκλοφορούν στους διαδρόμους του υπουργείου που λένε ότι οι παραβάσεις υπογράφονται από συγκεκριμένους και ολιγάριθμο αριθμό υπαλλήλων. Στη συνέχεια τα στοιχεία διαβιβάζονται σε τριμερή επιτροπή που καλεί σε απολογία τους παραβάτες και στη συνέχεια ακολουθούνται στα …δέοντα. Ο παραβάτης βλέπει τη ΔΙ.ΜΕ.Α απέναντι στα επίσημα έγγραφα με τις παρατυπίες.
Τίμος Δούσμανης dousmanhs@pointmedia.gr