13.7 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Στην Oλομέλεια της Βουλής σήμερα το ν/σ για τον προσωπικό γιατρό

    Σήμερα, Τρίτη, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας» εισάγεται στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ στις 11:00 αναμένεται τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Το νομοσχέδιο επιδιώκει την αναδιάρθρωση του θεσμού του προσωπικού ιατρού, καθώς, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, πολλοί γιατροί στις ειδικότητες γενικής/οικογενειακής ιατρικής και εσωτερικής παθολογίας δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν, λόγω των χαμηλότερων οικονομικών κινήτρων συγκριτικά με τις ευκαιρίες στον ιδιωτικό τομέα. Αυτός ο παράγοντας έχει αφήσει ανεφάρμοστη τη μεταρρύθμιση του θεσμού σε ποσοστό περίπου 55% των δικαιούχων υπηρεσιών υγείας.

    Αναφορικά με τον θεσμό του προσωπικού ιατρού, οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν:

    • Η εγγραφή του πληθυσμού σε προσωπικό ιατρό παραμένει υποχρεωτική.
    • Ο προσωπικός ιατρός διατηρείται ως αρχικό σημείο πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, ωστόσο, και άλλοι γιατροί μπορούν να παραπέμπουν ασθενείς με σχετική ενημέρωση του προσωπικού ιατρού.
    • Διατηρείται η δυνατότητα εγγραφής σε έναν προσωπικό ιατρό, με επιλογή μετεγγραφής έως δύο φορές ετησίως.
    • Τα όρια παραμένουν στους 2.000 ασθενείς για κάθε προσωπικό ιατρό και στους 1.500 για κάθε παιδίατρο.
    • Καταργείται η δυνατότητα προσωπικού ιατρού άλλων ειδικοτήτων εκτός από τη γενική/οικογενειακή ιατρική και την εσωτερική παθολογία.
    • Προστίθενται ιδιώτες γιατροί, γιατροί υπαίθρου και απόφοιτοι ιατρικής που επιθυμούν απόκτηση ειδικότητας στην Ελλάδα.
    • Καθιερώνεται κίνητρο 40.000 ευρώ για την ειδικότητα γενικής/οικογενειακής ιατρικής και εσωτερικής παθολογίας.

    Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει τη μετατροπή ορισμένων Κέντρων Υγείας σε Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, συνδεδεμένα με ιατρικά τμήματα των δημόσιων ΑΕΙ. Αυτή η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στην αναβάθμιση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στη συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και στην παροχή υψηλής ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, με χρήση ψηφιακών εργαλείων τηλεϊατρικής, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα