Οι Έλληνες είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην Ευρώπη και αυτό είναι ένα συμπέρασμα που προκύπτει ακόμα πριν θεσπιστεί η εξαήμερη εργασία για επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας και εκείνες με εναλλασσόμενες βάρδιες.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι ώρες εργασίας έφτασαν τις 2.042 το 2015, κατά την περίοδο των μνημονίων, και μειώθηκαν ελαφρώς στις 1.886 το 2022. Ωστόσο, η διαφορά σε σύγκριση με τις άλλες χώρες παραμένει σημαντική.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, από την επίσημη έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο, δείχνουν πως οι Έλληνες εργαζόμενοι δουλεύουν 315 ώρες περισσότερες ετησίως συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος ανέρχεται στις 1.571 ώρες.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρει πως, ακόμα και μετά τον έλεγχο του νόμου 4808/2021, γνωστού και ως «νόμου Χατζηδάκη», συνεχίζεται η παραβίαση των διατάξεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη σχετικά με τον χρόνο εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανάλυση δεν έχει συμπεριληφθεί η επιπλέον ρύθμιση του νόμου 5053/2023, γνωστού και ως «νόμου Γεωργιάδη», που αφορά την εξαήμερη εργασία.
Σε περίπτωση που συμπεριλαμβανόταν η πρόσθετη ρύθμιση, τα συμπεράσματα της έκθεσης πιθανώς θα ήταν ακόμα πιο αρνητικά για τη χώρα. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι, σύμφωνα με την αρχική Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, το 2015 «οι Έλληνες εργαζόμενοι ήταν πρώτοι στην Ευρώπη σε μέσες ώρες εργασίας (2.042 ώρες ετησίως)» και «υπήρχε σημαντικό χάσμα μεταξύ των Ελλήνων και των εργαζομένων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (1.371 ώρες για τους Γερμανούς και 1.541 ώρες για τους Βέλγους)».
Η Ελεγκτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης επισημαίνει ότι «σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2022, οι Έλληνες εργαζόμενοι συνεχίζουν να είναι πρώτοι με 1.886 ώρες εργασίας ετησίως, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 1.571 ώρες ετησίως».