Ο μελλοντικός έλεγχος του αεροδρομίου της Καμπούλ υπήρξε αντικείμενο συζήτησης με τους Ταλιμπάν, ανέφερε απόψε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις.
Όταν ρωτήθηκε, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, τι συζητήσεις έγιναν με τους Ταλιμπάν και με άλλους παράγοντες για το ποιος θα αναλάβει το αεροδρόμιο –το οποίο επί του παρόντος είναι υπό τον έλεγχο των Αμερικανών στρατιωτών, εν μέσω της επιχείρησης απεγκλωβισμού και της καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης Αυγούστου, ο Πράις απάντησε:
«Μπορώ να ομολογήσω ότι αυτό ήταν αντικείμενο συζήτησης με τους Ταλιμπάν. Ήταν αντικείμενο συζήτησης με τους συμμάχους μας. Ήταν αντικείμενο συζήτησης με πολλούς εταίρους μας».
«Στην πραγματικότητα υπάρχει συμφωνία μεταξύ όλων αυτών των παραγόντων και φυσικά μεταξύ των ΗΠΑ και των εταίρων και συμμάχων μας, αλλά επίσης και με τους Ταλιμπάν, ότι όλα τα συμφέροντά μας εξυπηρετούνται με ένα εν λειτουργία αεροδρόμιο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία απηύθυναν έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να καθυστερήσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.
Την ώρα που η επιχείρηση εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ συνεχίζεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της αυριανής τηλεδιάσκεψης των G7 θα ασκήσει πιέσεις έτσι ώστε να σωθούν περισσότεροι πολίτες από τους Ταλιμπάν.
Μέχρι και σήμερα έχουν μεταφερθεί με αεροσκάφη της RAF σχεδόν 6.000 Βρετανοί, Αφγανοί πολίτες και οικογένειές τους. Ωστόσο υπάρχουν σχέδια που αναφέρουν ότι αυτός ο αριθμός μπορεί να ξεπεραστεί αυτή την εβδομάδα.
Εκπρόσωπος Ταλιμπάν: «Κόκκινη γραμμή η 31η Αυγούστου – Η παράταση θα έχει συνέπειες»
Ευθεία απειλή από τους Ταλιμπάν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, οι οποίοι θα είναι εκτεθειμένοι σε «συνέπειες», αν καθυστερήσουν την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν, που προβλέπεται για τις 31 Αυγούστου, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της οργάνωσης, ο οποίος ερωτήθηκε σχετικά από το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
«Είναι μια κόκκινη γραμμή. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι (οι Ηνωμένες Πολιτείες) θα αποσύρουν όλες τις ένοπλες δυνάμεις τους στις 31 Αυγούστου. Συνεπώς, αν παρατείνουν (την παρουσία τους), αυτό σημαίνει πως παρατείνουν την κατοχή, ενώ δεν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Σουχάιλ Σαχίν.