Παραβιάσεις των κανόνων δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αστυνομική βία, διαφθορά, πλημμελή λειτουργία της δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού συστήματος, διαπιστώνει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.
Επίσης κάνει λόγο για απάνθρωπη ή υποτιμητική μεταχείριση ή τιμωρία κρατουμένων, μεταναστών και αιτούντων άσυλο από της αρχές, για εγκλήματα που αφορούν τη στόχευση μελών φυλετικών ή εθνικών μειονοτήτων, για εγκλήματα που αφορούν σε βία ή απειλές βίας κατά μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην έκθεσή του για το 2023 επισημαίνει ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε ενέργειες για να ερευνήσει και να τιμωρήσει αξιωματούχους που προχώρησαν σε πράξεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σημειώνει όμως ότι η κυβέρνηση “απέτυχε να ερευνήσει” καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο.
Αστυνομία και φυλακές
Η έκθεση σημειώνει αναφορές για κακομεταχείριση και κακοποίηση από την αστυνομία και την ακτοφυλακή μεταναστών χωρίς έγγραφα, αιτούντων άσυλο, διαδηλωτών και Ρομά.
Παραθέτει καταγγελίες για συλλήψεις αστυνομικών με την κατηγορία ότι βασάνισαν κρατούμενο, καταγράφει όσα έχουν αποκαλύψει ΜΚΟ και διεθνείς οργανώσεις για κακοποίηση μεταναστών όχι μόνο σε επιχειρήσεις επαναπροώθησης, αλλά και σε προαναχωρητικά κέντρα και κέντρα κράτησης. Σημειώνει μάλιστα αναφορές διεθνών οργανισμών ότι οι αρχές ξυλοκόπησαν μετανάστες και αιτούντες άσυλο και τους πήραν έγγραφα ταυτότητας, προσωπικά αντικείμενα και χρήματα.
Ειδική αναφορά γίνεται στις φυλακές και τα κέντρα κράτησης που είναι υπερπλήρη, συχνά με ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής ή υγειονομικής περίθαλψης.Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι μετανάστες και αιτούντες άσυλο που κρατούνται από την ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό κάνουν λόγο για άθλιες ή εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης.
Για τις υποκλοπές
Στις 46 σελίδες της έκθεσης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει εκτενή αναφορά σε πολλές υποθέσεις διαφθοράς, αλλά και στο μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών και του Predator.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταγράφει την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου η οποία ανέφερε ότι η χώρα χρησιμοποίησε κατασκοπευτικό λογισμικό εναντίον δημοσιογράφων, πολιτικών και επιχειρηματιών, αλλά και εξήγαγε το spyware σε χώρες με κακές επιδόσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Γίνεται εκτενής αναφορά στην υπόθεση της Άρτεμις Σίφορντ, πρώην υπαλλήλου της Meta, η οποία έπεσε θύμα του Predator.
«Τον Ιούλιο η Αρχή Προστασίας Δεδομένων παρουσίασε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το 2022 τουλάχιστον 92 Έλληνες πολίτες έπεσαν θύματα προσπάθειας να παγιδευτούν με το Predator. Η Αρχή δηλώνει πως δεν έχει στοιχεία που να δείχνουν την προέλευση αυτών των προσπαθειών», σημειώνει η έκθεση προσθέτοντας ότι η έρευνα είναι σε εξέλιξη.