16.3 C
Athens
Saturday, May 4, 2024
More

     ΣτΕ: Από τον Φεβρουάριο του 2022 , ζητούσε  οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ να φύγουν από το ΥπερΤαμείο. Η κυβέρνηση  το θυμήθηκε  μετά από 14 μήνες.

    Στις καλένδες η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο  Δημόσιο με τον πρωθυπουργό  Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει πρόσφατα δημόσια ότι μετά τις εκλογές  θα φύγουν  από τον ΥπερΤαμείο και θα επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

    Όμως  ο πρωθυπουργός ξεχνάει ότι από τον Φεβρουάριο του 2022  το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του ορίζει σαφώς ότι κακώς  μεταφέρθηκαν  στον Υπερταμείο και  χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ως αντισυνταγματική.

    Συγκεκριμένα με τις αποφάσεις 190-191/2022 της Ολομέλειας του ΣτΕ κρίθηκε ότι η μεταβίβαση των μετοχών στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ είναι αντισυνταγματική.

    Η κυβέρνηση είχε άπλετο χρόνο από την απόφαση του ΣτΕ να εναρμονιστεί η κυβέρνηση με την απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου αλλά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επέλεξε τον Ιούλιο 2022 να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση (Ν.4964/2022), με αποτέλεσμα οι μετοχές να  παραμένουν στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ.

    Το θέμα θα είχε ξεχαστεί όπως και η απόφαση του ΣτΕ αλλά η λαϊκή αντίδραση όπως και η μουσική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την παραμονή των εταιρειών ύδρευσης στο Δημόσιο, θορύβησαν την κυβέρνηση και υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό να δώσει  υπόσχεση προς τον ελληνικό λαό ότι μετά τις εκλογές θα τακτοποιήσει το ζήτημα ενώ αρκετές φορές ο πρωθυπουργός έκανε λόγο fake news από την  πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

    Δεκατέσσερις μήνες πέρασαν από την απόφαση του ΣτΕ ενώ η κυβέρνηση  δεν έλαβε καμία πρωτοβουλία και αφυπνίστηκε μετά την παρέμβαση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    Ωστόσο η υπόθεση δεν είναι εύκολη διότι η αποχώρηση των δύο εταιρειών από το ΥπερΤαμείο θέλει την έγκριση των Θεσμών και κυρίως  να βρεθούν εταιρείες του Δημοσίου που θα αντικαταστήσουν τις δύο εταιρείες αντίστοιχης αξίας.

    Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ είναι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και συνολική τους αξίας 850 εκατ. ευρώ. Θεωρείται δύσκολο έως απίθανο να βρεθούν εταιρείες ισόποσής αξίας για να ενταχθούν στο ΥπερΤαμείο το οποίο κατέχει  περιουσιακά στοιχεία του κράτους ως εγγύηση έναντι του χρεους.

    Στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών συμμετέχουν 1500 εταιρείες που διαθέτουν  ΑΦΜ και μπορούν να επιλεγούν για την αντικατάσταση της ΕΥΔΑΠ και  της ΕΥΑΘ. Ανάμεσα  στις εταιρείες που φλερτάρει η κυβέρνηση  είναι Ο ΔΕΣΦΑ , ο ΑΔΜΗΕ ο ΔΕΔΔΗΕ ενώ στη δεύτερη γραμμή αναζήτησης  υπάρχουν κι άλλες εταιρείες μικρότερης αξίας.

    Το ΥπερΤαμείο κατέχει το 50% των μετοχών των δύο εταιρειών συν μία  μετοχή , αντίστοιχα.

    Στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΔΑΠ συμμετέχει ο αμερικανός επενδυτής Paulson John που κατέχει το 9,99% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και στην ΕΥΑΘ εμφανίζεται  η γαλλική εταιρεία Suez Enmronm ent Company με ποσοστό 5,01%.

    Τίμος Δούσμανης dousmanhs@pointmedia.gr

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα