Στην εκτίμηση ότι η ουκρανική κρίση δεν θα εκτροχιάσει την ελληνική οικονομία, προέβη ο Χρήστος Σταϊκούρας στο συνέδριο «Banking Summit: Ανοίγοντας δρόμο για την ανάπτυξη».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «αυτό που κάναμε ήταν να εκμεταλλευθούμε την απόδοση του 2021 για να μετριάσουμε τον αντίκτυπο του 2022. Δημιουργήσαμε δημοσιονομικό χώρο, για να τον αξιοποιήσουμε».
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, η δεύτερη κρίση που βιώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, αυξάνεται η αβεβαιότητα, δημιουργούνται κίνδυνοι. Στην περίπτωση της Ελλάδας, πρόσθεσε, ο αντίκτυπος θα προέρχεται από τον πληθωρισμό, λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας. Δυστυχώς, ανέφερε, κανένα κράτος δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως το κόστος, και επανέλαβε ότι χρειάζονται αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο, αλλά και δημοσιονομική υπευθυνότητα. Χρησιμοποιούμε τον δημοσιονομικό χώρο με σύνεση», τόνισε και δήλωσε, παράλληλα, ότι η δημοσιονομική πολιτική είναι σημαντική, προστατεύονται οι επενδύσεις που περιλαμβάνουν και τα θέματα άμυνας, δεδομένου το ρευστού γεωπολιτικού περιβάλλοντος. Επεσήμανε δε, ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους εξωτερικούς παράγοντες και πως «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς τις τεχνικές πτυχές αυτών των κανόνων. Οι μηχανισμοί παροχής θετικών κινήτρων είναι πιο αποτελεσματικοί».
«Το θέμα είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και φαίνεται ότι επιτυγχάνουμε αυτόν τον στόχο», ανέφερε για να καταλήξει επισημαίνοντας πως «θέλουμε να βγούμε από τον μηχανισμό αυξημένης εποπτείας. Πρέπει να πετύχουμε δημοσιονομική βιωσιμότητα και ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα για το 2023, αν οι συνθήκες μας το επιτρέψουν».