20.4 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Στα 125 εκατ. ευρώ θα ανέλθει ο κύκλος εργασιών της εταιρείας εκτροφής ειδών ψαριών Philosofish το 2023

    Στην προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης που παρουσιάζει ο κλάδος της υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, αναφέρεται ο Νίκος Λυμπέρης, διευθύνων σύμβουλος της Philosofish, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα με δραστηριότητα στην εκτροφή μεσογειακών ειδών ψαριών. “Εκτιμώ ότι λόγω της υπεραλίευσης που έχει ασκηθεί παγκοσμίως θα λείψουν τα ψάρια ελεύθερης αλιείας τα επόμενα χρόνια και θα αντικατασταθούν από τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας”, επισημαίνει σχετικά. 

    Βασικό χαρακτηριστικό ενός ψαριού υδατοκαλλιέργειας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι παραμένει πάντα φρέσκο, δεδομένου ότι “ένα δικό μας προϊόν από τη στιγμή που θα βγει από τη θάλασσα έχει ήδη πουληθεί. Στη συνέχεια, τα ψάρια μας διατηρούνται και μεταφέρονται σε θερμοκρασίες από 0 έως 2 βαθμούς Κελσίου μόλις βγουν από τη θάλασσα και ακολουθούνται όλες οι διαδικασίες ψύξης και ποιότητας που απαιτούνται σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ακολούθως διοχετεύονται φρέσκα στην αγορά την ίδια ημέρα. Βασικό στοιχείο της παραγωγικής μας διαδικασίας είναι η πλήρης ιχνηλασιμότητα, η οποία μας προσφέρει την δυνατότητα να γνωρίζουμε με ακρίβεια όλα τα στάδια ανάπτυξης ενός ψαριού έως τη στιγμή που θα φτάσει στα ψυγεία ενός σούπερ μάρκετ”, εξηγεί ο κύριος Λυμπέρης.

    Με κύκλο εργασιών άνω των 125 εκατομμυρίων το 2023

    Η Philosofish ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στον κλάδο της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας όταν το 2015 το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο, Diorasis, εξαγόρασε τις Υδατοκαλλιέργειες Μπιτσάκος, με τζίρο ο οποίος δεν ξεπερνούσε τότε τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Το 2022 η εταιρεία υπερέβη για πρώτη φορά τα 100 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, το 2023 θα ανέλθει στα 125 εκατομμύρια ευρώ. “Τα προηγούμενα δύο χρόνια επιδιώξαμε να υλοποιήσουμε κινήσεις προς δύο συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Αφενός εντάξαμε υπό τη σκέπη της Philosofish τόσο την Μπιτσάκος, όσο και τις παραγωγικές μονάδες που αποκτήσαμε στη συνέχεια από τις Νηρέα και Σελόντα, όταν αυτές συγχωνεύτηκαν με την Ανδρομέδα.

    Αυτό που πετύχαμε ήταν να δημιουργήσουμε μία ενιαία επιχειρηματική οντότητα στα μάτια όλων των ανθρώπων που εργάζονται στην εταιρεία. Ταυτόχρονα, μέλημά μας αποτελεί να διαθέτουμε το καλύτερο προϊόν, το οποίο θα είναι αναγνωρίσιμο για όλους τους καταναλωτές, που με τη σειρά τους θα το επιλέξουν γιατί γνωρίζουν ότι έχει λάβει όλες τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις ποιότητας και ότι το προϊόν μας από το αυγό έως το ψάρι, ελέγχεται σε όλες οι φάσεις ανάπτυξης. Δεύτερος πυλώνας όπου επικεντρώνουμε την προσοχή μας είναι η τεχνολογία, έχοντας θέσει στο προσκήνιο ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2022 και 2023. Το πρόγραμμα αφορά σε επενδύσεις τεχνολογίας, με ρομπότ για τον καθαρισμό των διχτυών, αυτόματους διαλογείς των ψαριών, αυτόματες μηχανές εμβολιασμού καθώς και εξοπλισμό για αυτόματο τάισμα των ψαριών μας. Εκτός των άλλων όλο το φάσμα της δραστηριότητάς μας τελεί υπό την επίβλεψη μίας ομάδας εξειδικευμένων επιστημόνων”, εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Philosofish. Επενδύσεις έχουν γίνει επίσης, σε νέα σκάφη συλλογής των ψαριών, σε εξοπλισμό για τα συσκευαστήρια και τους ιχθυογενετικούς σταθμούς.

    H εταιρεία είναι αμιγώς εξαγωγική με το 80% της παραγωγής της να διοχετεύεται εκτός συνόρων, ενώ προβλέπει ευρύ πεδίο ανάπτυξης και στην ελληνική αγορά τα επόμενα χρόνια. “Το μέλλον για εμάς είναι η λιανική πώληση. Στην Ελλάδα συνεργαζόμαστε με επιχειρήσεις HoReCa, χονδρεμπόρους και με σούπερ μάρκετ. Αυτή τη στιγμή η βασική αλυσίδα στην οποία στέλνουμε τα ψάρια μας είναι ο Σκλαβενίτης, ενώ μας ενδιαφέρει να τοποθετηθούμε και σε άλλες ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ”. Σε επίπεδο παραγωγής οι συνολικές ποσότητες για την Philosofish σε ετήσια βάση είναι περίπου 20.000 τόνοι, ενώ οι εξαγωγές της πραγματοποιούνται σε 26 χώρες, με κύριες εξ αυτών την Ιταλία και την Ισπανία.

    Η εξαγορά της Aurora και η είσοδος σε αποστεωμένα και συσκευασμένα ψάρια

    Κύρια καταναλωτική τάση αποτελούν το τελευταίο διάστημα τα αποστεωμένα, απεντερωμένα και φιλεταρισμένα ψάρια, τα οποία πωλούνται σε περιβάλλον τροποποιημένης ατμόσφαιρας (MAP). Η ανάπτυξη της εταιρείας για φέτος θα βασιστεί στα συγκεκριμένα προϊόντα που θα λανσάρει για πρώτη φορά στην αγορά. Αυτά έρχονται να ανταποκριθούν στη ζήτηση από πλευράς καταναλωτή για τρόφιμα που απαιτούν μικρότερο χρόνο προετοιμασίας λόγω της ταχύτητας που επιτάσσει ο σύγχρονος τρόπος ζωής. “Εκτός από τα προϊόντα που σας ανέφερα θα δώσουμε βάση σε καλλιέργειες και άλλων μεσογειακών ψαριών πέρα από την τσιπούρα και το λαβράκι. Στο ενδιαφέρον μας βρίσκονται επίσης το φαγκρί, ο κρανιός και το μαγιάτικο”, συμπληρώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Philosofish.

    Στο πλαίσιο των επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα η Philosofish περιλαμβάνεται και η εξαγορά της Aurora, εταιρείας που είχε μέχρι πρότινος ως αντικείμενο την επεξεργασία και συσκευασία καπνιστού σολομού. Η επένδυση αυτή είχε ως στόχο την απόκτηση της συγκεκριμένης μεταποιητικής μονάδας, προκειμένου η εταιρεία να πετύχει τη στόχευσή της για είσοδο στα καθαρισμένα και συσκευασμένα ψάρια. “Στη συγκεκριμένη εγκατάσταση υφίσταται γραμμή απεντέρωσης με δυναμική 1.200 κιλών την ώρα καθώς και γραμμή φιλετοποίησης”, εξηγεί ο Νίκος Λυμπέρης. “Επίσης έχουμε αγοράσει και μία γραμμή συσκευασίας για προϊόντα σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα, η εγκατάσταση της οποίας θα ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι”, συμπληρώνει. Επενδυτικές δαπάνες υλοποιούνται και σε κινήσεις που προσφέρουν ενεργειακή αυτονομία και προστασία του περιβάλλοντος, με την προσθήκη φωτοβολταϊκών σε στέγες των γραφείων, των συσκευαστηρίων και των ιχθυογενετικών μονάδων, μειώνοντας κατά 30% το κόστος ενέργειας. Η συνολική ισχύς τους ανέρχεται στα 2,3 MWh.

    “Βασικό σημείο για την ανάπτυξη της παραγωγής οι ΠΟΑΥ”

    Σχολιάζοντας το ευρύτερο τοπίο στην εγχώρια υδατοκαλλιέργεια, ο Ν. Λυμπέρης επισημαίνει τον καθοριστικό ρόλο που θα έχει τα επόμενα χρόνια για τον κλάδο η ολοκλήρωση της χωροθέτησης των Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας (ΠΟΑΥ). “Οι ΠΟΑΥ αποτελούν βασικό σημείο για την ανάπτυξη της παραγωγής. Εάν δεν μπορούμε να αναπτύξουμε τις ποσότητες που παράγουμε, δεν έχουμε μέλλον. Η χωροθέτηση είναι κάτι που μας απασχολεί τα τελευταία 10 χρόνια, ωστόσο τρέχει με αργούς ρυθμούς και κάποια στιγμή θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Μέχρι στιγμής πάντως έχουν χωροθετηθεί οι 7 από τις συνολικά 25 ΠΟΑΥ”.

    Πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης

    Η Philosofish εφαρμόζει πρακτικές που συνάδουν με τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα και όπως λέει ο επικεφαλής της, “η εταιρεία δεν παράγει πέραν των ποσοτήτων που επιτρέπουν οι αδειοδοτήσεις της. Κάθε περιοχή και κάθε μονάδα έχει τους δικούς της περιβαλλοντικούς περιορισμούς, που επιτρέπουν να παράγει έως και μία συγκεκριμένη ποσότητα, κάτι που σεβόμαστε απόλυτα”.

    Σε ό,τι αφορά τις τροφές με τις οποίες ταΐζει τα ψάρια της, είναι πλήρως πιστοποιημένες και όπως λέει ο κύριος Λυμπέρης, “δεν αγοράζουμε ιχθυοτροφές από εταιρείες που δεν διαθέτουν πιστοποίηση για την παραγωγή τους. Συγχρόνως είμαστε και εμείς πιστοποιημένοι για τις παραγωγικές διαδικασίες που εφαρμόζουμε, από διεθνούς κύρους φορείς, που πιστοποιούν τις μονάδες μας και τις εγκαταστάσεις συσκευασίας”.

    H εταιρεία διατηρεί έντονα κοινωνικό προσανατολισμό που συνδέεται άμεσα με πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια σε περιοχές όπου διαθέτει μονάδες ιχθυοπαραγωγής όπως η Εύβοια, η Ρόδος, η Λάρυμνα. “Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη μεγάλη καταστροφή από την πυρκαγιά στην Εύβοια, βρεθήκαμε κοντά στους κατοίκους. Αναλάβαμε την ανακατασκευή πέντε γηπέδων και στηρίξαμε την τοπική κοινωνία της Βόρειας Εύβοιας αλλά και ενός ακόμη γηπέδου στην περιοχή της Λάρυμνας. Επιπλέον, το καλοκαίρι του 2022 επισκευάσαμε την μηχανή του σκάφους του Λιμενικού Σώματος στο Καστελόριζο. Προς την ίδια κατεύθυνση επιφορτιστήκαμε για τη μεταφορά 10 φορτηγών με απορρίμματα από το ακριτικό νησί της Χάλκης, τα οποία έπρεπε να ταξιδέψουν προς την Αθήνα προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διαχείρισή τους. Προ ολίγων ημερών προσφέραμε χρηματικό ποσό για τη στήριξη των σεισμόπληκτων στην Τουρκία”, καταλήγει ο κύριος Λυμπέρης.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα