20.8 C
Athens
Thursday, May 9, 2024
More

    Στα 1,6 δισ. ευρώ τα “κόκκινα” δάνεια το εξάμηνο

    H Τράπεζα της Ελλάδος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με την έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αναφορικά με τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος υψηλών επιτοκίων, επιβράδυνσης ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης και πληθωριστικών πιέσεων στην ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων καθώς και στον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης.

    Η στενότητα της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει το κόστος χρηματοδότησης, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις υπονομεύουν το διαθέσιμο εισόδημα και την ικανότητα αποπληρωμής χρεών από τα νοικοκυριά. Το συγκεκριμένο περιβάλλον, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης το 2023, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, με τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Η ανησυχία της Τράπεζας της Ελλάδας βασίζεται στον αυξητικό ρυθμό δημιουργίας νέων αμφισβητήσιμων δανείων, που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, η ροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε σε 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα δάνεια της Avramar (περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ) να συνεισφέρουν εν μέρει στην αύξησή της.

    Οι νέες εισροές αμφισβητούμενων δανείων καλύπτονται από τα ρυθμισμένα δάνεια που έχουν επανακαθοριστεί ως ενήμερα (0,8 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο), τις πωλήσεις δανείων (0,5 δισ. ευρώ) και τις εισπράξεις (0,5 δισ. ευρώ). Επομένως, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων, τον Ιούνιο του 2023, ανήλθε σε 8,6%, σε σύγκριση με το 8,7% τον Δεκέμβριο του 2022.

    Το συνολικό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε σε 12,7 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 3,8% ή 501 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022. Αν εξετάσει κανείς μόνο τις εισροές νέων NPEs (1,6 δισ. ευρώ) και την επαναταξινόμηση δανείων από τα μη εξυπηρετούμενα σε εξυπηρετούμενα (0,8 δισ. ευρώ), το ισοζύγιο είναι αρνητικό, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 777 εκατ. ευρώ.

    Τέλος, συνεχίζεται η αυξητική τάση, καθώς κατά το πρώτο τρίμηνο, τα νέα «κόκκινα» δάνεια ανήλθαν σε 165 εκατομμύρια ευρώ και αυξήθηκαν σημαντικά, φτάνοντας τα 612 εκατομμύρια ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο. Ακόμη και αν αποκλείσουμε τα δάνεια της Avramar (350 εκατομμύρια ευρώ), οι καθαρές ροές του δεύτερου τριμήνου παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από αυτές του πρώτου.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα