13.7 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Σωρεία ερωτημάτων έχει προκαλέσει η απευθείας διαπραγμάτευση με την Vodafone της Ελληνικής Αστυνομίας για την προμήθεια μικρών φορητών καμερών

    Σωρεία αναπάντητων ερωτημάτων έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε απευθείας διαπραγμάτευση με την Vodafone, στο τιμόνι της οποίας κάθεται ο κ. Χάρης Μπρουμίδης, για την προμήθεια μικρών φορητών καμερών επιτήρησης για τους αστυνομικούς, συνολικής αξίας 7,5 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα στο συγκεκριμένο ποσό, αν υπολογιστεί και ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), ο συνολικός προϋπολογισμός αγγίζει τα 9 εκατ. ευρώ.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η ΕΛ.ΑΣ, αντί να προχωρήσει σε ανοιχτό διαγωνισμό, όπως συνήθως γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ζήτησε από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΣ) με την δικαιολογία του κατ’ επείγοντος, να παρακαμφθεί η διαδικασία και να τους δοθεί η άδεια για απευθείας διαπραγμάτευση με πρόσκληση εταιριών.

    Ακολούθως η ΕΛΑΣ καλεί για διαπραγματεύσεις μονάχα τη Vodafone, η οποία ωστόσο μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν φαίνεται να είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την ανάληψη του συγκεκριμένου έργου.

    Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής δημοσίων έργων στην Vodafone είναι ο κ. Στέλιος Ράλλης, ο οποίος διετέλεσε ΓΓ Ψηφιακής Πολιτικής επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

    Το 2019 η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να προχωρήσει στην τοποθέτηση ειδικών καμερών επιτήρησης των αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ, με το Ελληνικό Δημόσιο να δεσμεύει κονδύλια για τον επικείμενο διαγωνισμό.

    Εν συνεχεία η Ελληνική Αστυνομία προχωράει σε επίσημο πληρωμένο πιλοτικό έργο το 2020 αλλά και σε δυο δημόσιες διαβουλεύσεις το 2021.

    Για τρία χρόνια, από το 2019 μέχρι το 2022 δηλαδή, πολλές εταιρίες παρείχαν εξοπλισμό για αξιολόγηση, έκαναν πιλοτικές δοκιμές, συμμετείχαν στις δύο διαβουλεύσεις και μετέφεραν τεχνογνωσία στις επιτροπές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με σκοπό φυσικά όταν προκηρυχθεί ο διαγωνισμός να καταθέσουν πρόταση και να «πάρουν» το έργο.

    Ωστόσο η ΕΛ.ΑΣ είχε τελικά άλλη άποψη. Ενώ άπαντες περίμεναν την προκήρυξη του ανοικτού διαγωνισμού, εντελώς αιφνιδιαστικά τον Απρίλιο του 2022 (3 χρόνια μετά) η ΕΛ.ΑΣ ζήτησε από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΣ) με την δικαιολογία του επείγοντος, να παρακαμφθεί ο ανοικτός διαγωνισμός και να τους δοθεί η άδεια για απευθείας διαπραγμάτευση με πρόσκληση εταιριών. Ενώ λίγους μήνες μετά, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, η ΕΛ.ΑΣ προσκαλεί μόνο την Vodafone, η οποία μάλιστα δεν είχε εμφανισθεί πουθενά σε κάποια προηγούμενη διαδικασία στην διαβούλευση.

    Και κάπου εδώ προκύπτουν ορισμένα καίρια ερωτήματα, τα οποία χρίζουν απάντησης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις αποκαλύψεις επί του θέματος, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, βγάζει ανακοίνωση τονίζοντας ότι «ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, όπως ορίζει ο νόμος», χωρίς ωστόσο να μπαίνει στην ουσία των πραγμάτων.

    Τα ερωτήματα που προκύπτουν και χρίζουν απάντησης είναι τα εξής:

    – Γιατί η ΕΛΑΣ ζήτησε να παρακαμφθεί ο ανοικτός διαγωνισμός; Ποιο είναι το «κατ΄επείγον» της υπόθεσης;

    – Γιατί η ΕΛΑΣ, από την στιγμή υπήρχε ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες για την προμήθεια των καμερών, εν τέλει κάλεσε για διαπραγματεύσεις μόνο τη Vodafone;

    – Η Vodafone επί δυο χρόνια που η ΕΛΑΣ συζητούσε το έργο πιλοτικά με άλλες εταιρείες δεν είχε εμφανιστεί ποτέ. Ισχύει;

    – Ποιος είναι υπεύθυνος για τους διαγωνισμούς της Ελληνικής Αστυνομίας και ποιος πήρε την απόφαση για την απευθείας ανάθεση του έργου στην Vodafone;

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα