Σχεδόν 4.400 κρούσματα χολέρας και άλλων περιπτώσεων οξείας υδατώδους διάρροιας, ανάμεσά τους 54 θανατηφόρα, έχουν καταγραφεί εντός του 2024 στη Σομαλία, πολλά περισσότερα από προηγούμενες χρονιές, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πρόκειται για τριπλάσιο αριθμό κρουσμάτων από τον μέσο όρο της περασμένης τριετίας.
Από το 2021, η χολέρα, η οποία μεταδίδεται μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού και από μολυσμένα περιττώματα που περιέχουν το βακτήριο Vibrio cholerae, γνωρίζει έξαρση σε παγκόσμια κλίμακα.
Η Σομαλία συγκαταλέγεται στις χώρες που πλήττονται περισσότερο, στις οποίες απαντώνται επίσης η ΛΔ Κονγκό, η Αιθιοπία, η Αϊτή, το Σουδάν, η Συρία, η Ζάμπια και η Ζιμπάμπουε.
Τον αγώνα εναντίον της ασθένειας περιπλέκει η έλλειψη εμβολίων.
Στη Σομαλία, ο ΟΗΕ έχει καταρτίσει «σχέδιο δράσης» εξάμηνης διάρκειας (προώθηση εκ των προτέρων κιτ θεραπείας σε περιοχές όπου προβλέπεται πως θα χρειαστούν, επιτήρηση της πορείας των κρουσμάτων…) για την υλοποίηση του οποίου απαιτούνται 6 εκατομμύρια δολάρια.
Το συνολικό σχέδιο του ΟΗΕ για να καλυφθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες στη Σομαλία το 2024, κοστολογημένο στο ποσό των 1,6 δισεκ. δολαρίων, δεν έχει χρηματοδοτηθεί παρά κατά λιγότερο από 10%.