Οι ειδικοί ανησυχούν ιδιαίτερα εξαιτίας αφενός της έξαρσης της γρίπης και άλλων ιών του αναπνευστικού και αφετέρου για την νέα υποπαραλλαγή της Omicron, την ΧΒΒ.1.5. Αυτές οι δύο ασθένειες δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα γριπωδών συνδρόμων.
Παράλληλα, ανησυχία υπάρχει ενόψει του ανοίγματος των σχολείων στις 9/1, χωρίς να λείπουν και οι φωνές που ζητούν να καθυστερήσει κατά μία εβδομάδα η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες λόγω της έξαρσης της γρίπης στα παιδιά, με την υπουργό Παιδείας, Ν. Κεραμέως, να ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι «τα σχολεία μας ανοίγουν κανονικά τη Δευτέρα».
Ταυτόχρονα, προσοχή δίνεται στη νέα υποπαραλλαγή της Omicron, την ΧΒΒ.1.5, η οποία σαρώνει την Αμερική και έχει εμφανιστεί σε 29 χώρες, με τον Ν. Τζανάκη να εκτιμά ότι υπάρχει και στην Ελλάδα, αλλά και το νέο κύμα covid στην Κίνα, με τους επιστήμονες να μην αποκλείουν την πιθανότητα εμφάνισης και νέου στελέχους.
«Από την έξαρση των μολύνσεων στην Κίνα, αυτό που προβληματίζει είναι το ενδεχόμενο εμφάνισης νέου στελέχους του SARS-CoV-2, η πιθανότητα είναι μικρή, αλλά όχι μηδενική» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ν. Τζανάκης, ο οποίος θεωρεί δικαιολογημένη την αυξημένη επιτήρηση που επιδιώκεται από διάφορες χώρες, αλλά και πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην γονιδιωματική επιτήρηση του SARS-CoV-2 σε λύματα αεροπλάνων που αφορούν απευθείας πτήσεις από την Κίνα.
Μεταξύ άλλων, ο κ.Τζανάκης σημειώνει πως ο διαγνωστικός έλεγχος (αντιγονικό τεστ ταχείας ανίχνευσης, ή μοριακού ελέγχου) όλων των ταξιδιωτών των απευθείας πτήσεων από Κίνα, 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους δεν θα προσφέρουν κάτι, καθώς μπορεί να επωάζουν, το τεστ να βγει αρνητικό και στη συνέχεια να νοσήσουν.
Η επιστημονική κοινότητα ανησυχεί για τη νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Omicron, τη ΧΒΒ.1.5, η οποία είναι υπερμεταδοτική και ήδη, σαρώνει τις ΗΠΑ, οι μολύνσεις διπλασιάζονται περίπου κάθε δύο εβδομάδες, ενώ έχει ανιχνευθεί σε 29 χώρες και πιθανώς υπάρχει σε ακόμη περισσότερες στην πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, «και στην Ελλάδα έχουμε, απλά δεν το έχουμε εντοπίσει ακόμη».
Αναφορικά με την έξαρση της γρίπης, ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι «αυτή την στιγμή έχουμε 150.00 κρούσματα γριπώδους νόσησης την εβδομάδα, που σημαίνει ότι έχουμε 15.000-20.000 κρούσματα γρίπης ημερησίως. Αυτό σημαίνει πως στα τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου θα έχουμε 300.000 – 350.000 κρούσματα γρίπης εβδομαδιαίως και τα νοσοκομεία θα δεχθούν μεγάλη πίεση και αρκετές εισαγωγές, με γρίπη και άλλους ιούς, εκτός του κορωνοιού, που αυτή τη στιγμή είναι ο λιγότερο επιβαρυντικός ιός».
«Τα σχολεία μας ανοίγουν κανονικά τη Δευτέρα» δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, σημειώνοντας πως «εάν κάποιο παιδί θέλει να φοράει μάσκα, είναι δικαίωμά του». Όπως ανέφερε η υπουργός «τα παιδιά θα βρεθούν και πάλι στις τάξεις, οι εκπαιδευτικοί μας επίσης. Ανταποκρινόμενοι και στην αγωνία των γονιών για την εποχική γρίπη, εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες εγκύκλιος, η οποία προβλέπει δυνατότητα απουσιών μέχρι 5 ημέρες για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη. Η περίοδος εφαρμογής είναι από τον περασμένο Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο. Να μην ανησυχούν οι οικογένειες, αν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα».
«Η γρίπη είναι μια λοίμωξη που αντιμετωπίζεται. Δεν μπορούμε να χαλάσουμε την σχολική χρονικά πάλι φέτος. Αντίθετα, οι γονείς πρέπει να προσέξουν και τα παιδιά με συμπτώματα να μην τα στείλουν στο σχολείο», τόνισε ο κ. Τζανάκης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρέπει να παραταθούν οι σχολικές διακοπές.
Εξήγησε πως «η γρίπη δεν μπορεί να κάνει κακό στα παιδιά» και έκρουσε το «καμπανάκι» για τον ιό RSV, λέγοντας ότι « άλλος ιός μπορεί να κάνει κακό στα παιδιά και αυτός είναι ο συγκυτιακός ιός και παρεμφερείς με αυτόν ιοί».
Υπογράμμισε δε, πως πρέπει να ληφθούν μέτρα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και όπου αλλού πχ. σε επιχειρήσεις και εμπορικά κέντρα, υπάρχει παιδότοπος, προκειμένου να γίνεται τακτική απολύμανση όλων των επιφανειών κάθε μία ώρα, καθώς η γρίπη και ο συγκυτιακός ιός μεταδίδονται πολύ εύκολα μέσω των επιφανειών.
Ωστόσο, σημείωσε ότι «ο πληθυσμός των παιδιών δεν θα μας δώσει σοβαρές νοσήσεις και θανάτους, «επικίνδυνη» είναι η κατηγορία των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών και οι ανοσοκατασταλμένοι κάθε ηλικίας».