Αντίθετη βρίσκει την γενική εισαγγελέα του Ισραήλ Gali Baharav-Miara το αμφιλεγόμενο σχέδιο της ισραηλινής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, επισημαίνοντας ότι θα βλάψει τους δημοκρατικούς μηχανισμούς ελέγχου και εξισορρόπησης των εξουσιών. Παράλληλα λέει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu καλύτερα θα είναι να μην εμπλακεί στην προώθηση του σχεδίου αυτού λόγω σύγκρουσης συμφερόντων, προσθέτοντας τη φωνή της στις αυξανόμενες αντιδράσεις κατά του σχεδίου.
«Μια γενική επιθεώρηση αυτών των αλλαγών δείχνει ότι αυτές βλάπτουν την ίδια την δομή των θεσμικών αντίβαρων και των ισορροπιών μεταξύ των αρχών», αναφέρει επίσημη γνωμοδότηση που εξέδωσε το γραφείο της Baharav-Miara.
Η γνωμοδότηση υπογραμμίζει ότι τέτοιες αλλαγές στη δομή του κράτους θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με «μεθοδικό και εμπεριστατωμένο» τρόπο με «σταθερή τεκμηριωμένη βάση και ευρεία συναίνεση».
Παράλληλα, αιτιολογώντας για ποιο λόγο ο Netanyahu δεν πρέπει να εμπλακεί στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, η Baharav-Miara, επικαλέστηκε την εν εξελίξει δίκη του πρωθυπουργού για διαφθορά, σε μια υπόθεση που ο ίδιος ο Netanyahu αρνείται ότι διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Yariv Levin κατηγόρησε την Baharav-Miara ότι «επιδιώκει να εμποδίσει τον πρωθυπουργό να εκφράσει τις θέσεις του» σχετικά με τις επιδιωκόμενες μεταρρυθμίσεις που ο υπουργός είπε ότι θα επηρεάσουν τους δικούς της τομείς εξουσίας.
Ο βουλευτής του κυβερνώντος συνασπισμού, ο Simha Rothman δήλωσε ότι η δικαστική μεταρρύθμιση δεν έχει καμία σχέση με την ποινική υπόθεση κατά του Netanyahu και η οδηγία της Baharav-Miara δεν θα έχει αντίκτυπο στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Ο Rothman, ο οποίος ηγείται της Επιτροπής Συντάγματος, Νόμου και Δικαιοσύνης της Κνεσέτ, έκανε τις δηλώσεις αυτές καθώς ενημέρωνε διπλωμάτες και δημοσιογράφους στο Κέντρο Δημοσίων Υποθέσεων της Ιερουσαλήμ.
Σε δήλωση των επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού, το κόμμα Likud του Netanyahu απήχησε τις απόψεις του Λέβιν και του Ρόθμαν.
Η Baharav-Miara διορίστηκε επί της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία διαδέχθηκε την κυβέρνηση Netanyahu το 2021.
Τώρα, στην έκτη θητεία του, σχηματίζοντας την πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας, ο Netanyahu υποστηρίζει ότι το δικαστικό σώμα υπερβαίνει τα όριά του τα τελευταία χρόνια, με τους συμμάχους του πρωθυπουργού να περιγράφουν το Ανώτατο Δικαστήριο ως ελιτιστικό και αριστερό.
Όμως, τα σχέδια για ενίσχυση του πολιτικού ελέγχου στους διορισμούς δικαστών, συμπεριλαμβανομένου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, εκτός από ότι αποδυναμώνουν την ικανότητά του να ανατρέπει νόμους ή να αποφαίνεται εναντίον της κυβέρνησης, έχουν οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινούς στους δρόμους σε πανεθνικές διαδηλώσεις.
Επικριτές λένε ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα πολιτικοποιήσουν το δικαστικό σώμα και θα θέσουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία του, υπονομεύοντας τη δημοκρατία, ενθαρρύνοντας τη διαφθορά και βλάπτοντας την οικονομία.
Σε συνάντηση με τον Netanyahu στην Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken προέτρεψε το Ισραήλ να οικοδομήσει συναίνεση για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη σε «βασικές δημοκρατικές αρχές».
Επιδιώκοντας προφανώς να κατευνάσει τους φόβους για φυγή επενδυτών από το Ισραήλ αν οι μεταρρυθμίσεις γίνουν νόμος, ο Netanyahu υπερασπίστηκε το σχέδιο, λέγοντας ότι αυτό θα συμβάλλει στη μείωση των περιττών δικαστικών διαδικασιών.
Ο διευθυντής της S&P Global Ratings, Maxim Rybnikov, δήλωσε στο Reuters ότι η δικαστική μεταρρύθμιση θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ και δεκάδες οικονομολόγοι προέτρεψαν τον Netanyahu να εγκαταλείψει το σχέδιο.
Ισραηλινές περιβαλλοντικές οργανώσεις προσχώρησαν σήμερα στις ομάδες που αντιτάσσονται στις προτάσεις, λέγοντας ότι αυτοί βασίζονται στα δικαστήρια για να δώσουν μάχη κατά των απειλών για τη φύση και τη δημόσια υγεία.