29.4 C
Athens
Saturday, June 15, 2024
More

  Shein: Τοξικές και καρκινογόνες ουσίες σε προϊόντα που πωλούνταν στην πλατφόρμα

  Τοξικές ουσίες σε τεράστιες συγκεντρώσεις εντοπίστηκαν σε δειγματοληπτικό έλεγχο σε παπούτσια και ρούχα του κινεζικού κολοσσού διαδικτυακού εμπορίου SΗΕΙΝ.

  Πρόκειται για χημικές ουσίες, που όχι μόνο δεν αποβάλλονται από τον οργανισμό και δεν διασπώνται από το περιβάλλον (παντοτινά χημικά), αλλά επιδρούν στο ορμονικό σύστημα ανθρώπων και ζώων και προκαλούν σοβαρές ασθένειες.

  Μεταξύ των προβλημάτων στην υγεία που προκαλούνται από τα τοξικά ρούχα περιλαμβάνονται οι ορμονικές διαταραχές, τα προβλήματα αναπαραγωγής, η αύξηση της παχυσαρκίας, ο καρκίνος και ο διαβήτης, όπως υποστηρίζει o Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών το ΑΠΘ, και Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

  Όπως εξηγεί ο ίδιος οι φθαλικές ενώσεις (φθαλάτες, ή φθαλικοί εστέρες) που εντοπίστηκαν από τις νοτιοκορεατικές αρχές σε ελέγχους προϊόντων από πλατφόρμες, όπως οι Shein, Temu, AliExpress, είναι βιομηχανικά χημικά που χρησιμοποιούνται ως πλαστικοποιητές με σκοπό να καθίστανται τα πλαστικά (π.χ. PVC) εύκαμπτα και ανθεκτικά.

  Σύμφωνα με τις αρχές της Σεούλ σε 8 προϊόντα Shein (παιδικά παπούτσια, δερμάτινες τσάντες και μία ζώνη) εντοπίστηκε σε παπούτσια 428 φορές μεγαλύτερη ποσότητα φθαλατών από τα επιτρεπόμενα όρια και σε τρεις τσάντες 153 φορές υψηλότερη ποσότητα.

  Experts warn of high levels of chemicals in clothes by some fast-fashion retailers | CBC News

  «Συχνά τα προϊόντα από Κίνα και από άλλες ασιατικές χώρες περιέχουν φθαλικές ενώσεις. Μπαίνει φθαλικός εστέρας σε σημείο που βοηθά π.χ. να κολλήσει μέσω διαλύτη η σόλα στο παπούτσι. Χρησιμοποιείται δηλαδή σε ό,τι έχει μια πιο πλαστική μορφή, π.χ. ένα μπουφάν αδιάβροχο. Όλα αυτά τα υλικά έχουν προβλήματα αναλόγως από που προέρχονται. Αν προέρχονται από τρίτες χώρες δεν είναι εύκολος ο ποιοτικός έλεγχος», αναφέρει ο Καθηγητής Σαρηγιάννης.

  Η SΗΕΙΝ, που πλέον έχει την έδρα της στη Σιγκαπούρη – όπως και άλλες παρόμοιες εταιρείες – έχει εκτοξευθεί σε δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας μια τεράστια ποικιλία από μοντέρνα ρούχα και αξεσουάρ σε εκπληκτικά χαμηλές τιμές.

  Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που εντοπίζονται ποιοτικά προβλήματα. Μια άλλη έρευνα στον Καναδά το 2021 διαπίστωσε πως από 38 δείγματα ρούχων και αξεσουάρ για παιδιά και ενήλικες, αλλά και είδη εγκυμοσύνης, το 1 στα 5 προϊόντα είχε αυξημένα επίπεδα χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένου του μολύβδου, του PFAS και των φθαλικών ενώσεων.

  Οι επιπτώσεις είναι περισσότερο καταστροφικές στους ευάλωτους οργανισμούς, δηλαδή στις εγκύους και στα μικρά παιδιά και κυρίως όταν η έκθεση είναι μακροχρόνια, θα πει ο επιστήμονας.

  «Ειδικά αν υπάρχει έκθεση σε μικρότερες ηλικίες είναι πολύ προβληματικό. Κι όσο πιο πολύ εκτίθεσαι σε μεγάλες ποσότητες από αυτές τις ουσίες, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε ευάλωτη χρονική στιγμή, όπως είναι η εποχή της ανάπτυξης ενός παιδιού, ή στην εγκυμοσύνη, τόσο πιο ευάλωτος είσαι. Έχουμε δει πως όταν εκτεθεί μια έγκυος γυναίκα μπορούν οι ουσίες να περάσουν ακόμη και στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Στην Ευρώπη πλέον αυτές οι ουσίες έχουν απαγορευτεί κι έχουν αντικατασταθεί από άλλες με πολύ μικρότερη τοξικότητα. Οπότε όταν βρίσκουν μεγάλες συγκεντρώσεις, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος», αναφέρει.

  Τελευταία Άρθρα

  Σχετικά Άρθρα