Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης ανακοίνωσε το Πρόγραμμα των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού για το 2021. Δεδομένου ότι το 2021 συμπίπτει με την Επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, είναι ίσως η πιο φιλόδοξη σειρά σεμιναρίων που προγραμμάτισε η Κοινότητα μέχρι τώρα.
Περισσότερο από το ήμισυ του προγράμματος έχει αφιερωθεί σε θέματα για το 1821. Συνολικά θα παρουσιαστούν 30 σεμινάρια, και ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί, καθώς και μια σειρά σεμιναρίων που απευθύνονται σε φοιτητές..
Ο συντονιστής των Σεμιναρίων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας, Δρ Νίκος Ντάλλας, δήλωσε ότι «θα υπάρξουν προκλήσεις συντονισμού, αλλά αισθανόμαστε πολύ σίγουροι ότι μπορούμε να τις ξεπεράσουμε, καθώς έχουμε πολλούς αφοσιωμένους ανθρώπους που μας υποστηρίζουν».
Ο αντίκτυπος του Covid ήταν ενδιαφέρων για τη σειρά σεμιναρίων. Αρχικά η σειρά ανεστάλη, αλλά μετά από μερικούς μήνες συνέχισε ξανά μέσω του διαδικτύου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, απέκτησε επίσης μια τροποποιημένη βάση κοινού, αποτελούμενη από άτομα νεότερης ηλικίας και πιο διαφορετική γεωγραφικά. Κάθε εβδομάδα παρακολουθούσαν τα Σεμινάρια άτομα και από άλλες πολιτείες της Αυστραλίας καθώς και από το εξωτερικό. Επί πλέον και στις ανακοινώσεις των Σεμιναρίων, ορίζονταν ως ώρα έναρξης και αυτή της Αθήνας για όσους ενδιαφέρονταν από την Ευρώπη. Επίσης, ήταν δυνατή η πρόσβαση σε μια μεγαλύτερη ομάδα ομιλητών, με ένα κλικ μέσω του Zoom και ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται κανείς. Η παρουσίαση των Σεμιναρίων μέσω του διαδικτύου συνέβαλε στην επιλογή ενός μεγαλύτερου εύρους θεμάτων.
Παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις, το σημαντικότερο μειονέκτημα ήταν η απώλεια της προσωπικής κοινωνικής επαφής που υπήρχε όταν πραγματοποιούνταν τα σεμινάρια στο Ελληνικό Κέντρο. Η πρόκληση στο μέλλον, όταν θα επιστρέψουμε στην ημι-κανονικότητα, θα είναι η σωστή ισορροπία και η λήψη των καλύτερων χαρακτηριστικών και των δύο προσεγγίσεων ή ο συνδυασμός και των δύο, γράφει το neos kosmos.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με τον διακεκριμένο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, Βρασίδα Καραλή, την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021. Ωστόσο, τις δύο Πέμπτες πριν από αυτό θα ξεκινήσει μια σειρά μαθημάτων για τα κύρια θέματα του 1821 από το NUGAS (Εθνική Ένωση Ελλήνο-Αυστραλών Φοιτητών) για ταμέλη του και άλλους φοιτητές.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του NUGAS Διονυσία Σερδενέ, πολλοί νέοι δεν έχουν επαρκείς ιστορικές γνώσεις για την Ελληνική Επανάσταση. Ο στόχος αυτών των Σεμιναρίων είναι να τους ενημερώσει για την Επανάσταση με θέματα που σχετίζονται με το 1821.
Έγινε προσπάθεια παρουσίασης γεγονότων που σχετίζονται με το 1821 από διάφορες οπτικές γωνίες. Μερικά από τα θέματα περιλαμβάνουν τη Μάχη του Ναυαρίνου, τις οθωμανικές αντιλήψεις για την Επανάσταση και την Μαντώ Μαυρογένους, μια γυναίκα ηρωίδα που δεν είναι γνωστή όσο η Μπουμπουλίνα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Σεμινάρια με οκτώ ακαδημαϊκούς με έδρα στο εξωτερικό που έχουν αποδεχτεί προσκλήσεις για συμμετοχή. Ο καθηγητής Αλέξανδρος Κιτροέφ με έδρα το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ θα εξετάσει την Επανάσταση του 1821 ως διεθνές γεγονός, ενώ το τελευταίο σεμινάριο θα δοθεί από τον βραβευμένο Έλληνα ιστορικό Αντώνη Λιάκο, σχετικά με τη διεθνή απήχηση του 1821.
Διαφορετικοί άνθρωποι και διαφορετικοί τομείς της κοινωνίας είχαν διαφορετικές προσδοκίες και οράματα για το τι πρέπει να συνεπάγεται η Επανάσταση, αλλά και για το είδος του έθνους-κράτους. Οι καθηγητές Πασχάλης Κιτρομιλίδης και ο Θάνος Βερέμης, μαζί με τον Κωνσταντίνο Καλυμνιό θα παρουσιάσουν θέματα από αυτή την οπτική γωνία.
Επιπλέον, οι διοργανωτές ελπίζουν ότι το σχεδόν ετήσιο Πρόγραμμα Σεμιναρίων, που συμπληρώνεται από άλλες σχετικές εκδηλώσεις, θα προωθήσει την ενημέρωση, τη συζήτηση, θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση και θα διαλύσει τους μύθους γύρω από την Επανάσταση, ενώ θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν περαιτέρω έρευνα και ανάγνωση σε θέματα που τους ενδιαφέρουν.