14.3 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Σεισμός Ελασσόνα: Μεγάλες ζημιές σε περισσότερα από 20 Μνημεία και Ναούς

    Περισσότερα από είκοσι είναι τα μνημεία που επλήγησαν από το σεισμό στις περιοχές των δήμων Λάρισας, Τυρνάβου και Ελασσόνας μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6 Ρίχτερ.

    Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι έλεγχοι από τα συνεργεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων όπως δήλωσε στη larissanet η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κα Σταυρούλα Σδρόλια.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσά τους βρίσκονται πολλοί ναοί του Αγίου Νικολάου, που ως γνωστόν κτίζονταν κοντά στο υδάτινο στοιχείο και σε επισφαλή εδάφη που χρειάζονταν προστασία. «Από τις πλέον ανησυχητικές περιπτώσεις ο μιναρές στο Γενί Τζαμί στη Λάρισα, λόγω της κεντρικής θέσης του, όπου ήδη λαμβάνονται μέτρα προστασίας του κοινού, καθώς και η Αγία Παρασκευή Τυρνάβου, ενώ ο Άγιος Νικόλαος στο Κουτσόχερο κατέρρευσε ολοσχερώς» υπογράμμισε η κα Σδρόλια και μίλησε αναλυτικά για τους ελέγχους της Εφορείας Αρχαιοτήτων ανά περιοχή.

    Στον Τύρναβο, που ήταν διάσημος για τις 16 εκκλησίες του τους προηγούμενους αιώνες, επηρεάσθηκαν σχεδόν όλες. Έξι από αυτές ανήκουν στον κατάλογο των μνημείων για τα οποία προτείνονται σωστικά μέτρα, τρεις του 17ου αιώνα, η μονή Προφήτη Ηλία, ο Άγιος Νικόλαος των Βλάχων και ο Άγιος Αντώνιος, και τρεις του 19ου αιώνα, η Αγία Παρασκευή, η Παναγία Φανερωμένη και το κωδωνοστάσιο του Αγίου Νικολάου Τουραχάν.

    Στην Αμυγδαλέα επλήγησαν και οι δύο παλαιοί ναοί, ο Άγιος Νικόλαος και ο Άγιος Αθανάσιος, το ίδιο και στην Κραννώνα η Ζωοδόχος Πηγή και στην Κοιλάδα ο Άγιος Σπυρίδων.

    Πολλές είναι οι ζημιές στην επαρχία Ελασσόνας, στα χωριά που βρέθηκαν κατά μήκος του ρήγματος. Ιδιαίτερα ανησυχητική η κατάσταση στους δύο ναούς στο Πραιτώρι, Άγιο Νικόλαο και Άγιο Αθανάσιο και στην Αγία Παρασκευή στο Αμούρι (18ος αιώνας). Ρωγμές εμφανίζουν επίσης ο Άγιος Γεώργιος στη Μαγούλα, ο Άγιος Δημήτριος Συκιάς, η Κοίμηση και η Αγία Παρασκευή στον Ευαγγελισμό, καθώς και οι περισσότεροι ναοί στο Δομένικο. Οι τελευταίοι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί, καθώς χρονολογούνται από το 16ο αιώνα.

    Από το Υπουργείο Πολιτισμού έχουν δοθεί οδηγίες για κατάθεση αιτήματος χρηματοδότησης για τα πρώτα σωστικά μέτρα και τις αναγκαίες μελέτες για την αντιμετώπιση των αναγκών των μνημείων.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα