Σε τροχιά υλοποίησης πέρασε, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ένα έργο-όραμα για ολόκληρη την Αττική. Η Χωματερή της Φυλής μετατρέπεται σε Πάρκο Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στα πρότυπα του πάρκου Χιρίγια στο Τελ Αβίβ.
Αυτό σημαίνει την ανάπτυξη μιας έκτασης 1.500 στραμμάτων που θα φυτευτεί και θα αποκτήσει χώρους άθλησης, ψυχαγωγίας, επιμόρφωσης και ανάπαυσης.
Παράλληλα, σε κατάλληλες θέσεις, θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά συστήματα από τα οποία θα παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 10 MW. Η παραγόμενη ενέργεια θα διατεθεί κατά προτεραιότητα στα ευάλωτα νοικοκυριά του Δήμου Φυλής, ενώ αποτελεί ένα βήμα πιο κοντά στην ενεργειακή και υδρολογική αυτοτέλεια της περιοχής.
Εμπνευστής της ιδέας του Πάρκου Χιρίγια, στο οποίο θα βασιστεί το αντίστοιχο ελληνικό, είναι ο φημισμένος Γερμανός αρχιτέκτονας τοπίου, Πέτερ Λατς, 82 ετών σήμερα. Μεγάλωσε ανάμεσα στα ερείπια της μεταπολεμικής Γερμανίας, στο Σάαρλαντ, μια περιοχή παραγωγής άνθρακα και χάλυβα της οποίας τα βομβαρδισμένα εργοστάσια και ορυχεία ενέπνευσαν το έργο του.
Η Χιρίγια αποτέλεσε ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα αποκατάστασης στον κόσμο: τη μετατροπή ενός τεράστιου σωρού σκουπιδιών που κάποτε περιείχε 25 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων, σε μια κατάφυτη όαση.
Το σχέδιο του Λατς απαιτεί ο χώρος υγειονομικής ταφής να τυλιχτεί με ένα ανακυκλωμένο πλαστικό δέρμα, το οποίο στη συνέχεια καλύπτεται με τρία πόδια χαλίκι και χώμα, επιτρέποντας στη βλάστηση να αναπτυχθεί.
Το έργο, προϋπολογισμού 26 εκατ. Ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).