Από σήμερα μπαίνει σε λειτουργία η πλατφόρμα της ενιαίας ψηφιακής λίστας χειρουργείων που λειτουργεί στην ΗΔΙΚΑ και αποτελεί το ψηφιακό σύστημα αρχειοθέτησης, στο οποίο φαίνεται η σειρά προτεραιότητας των χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία.
Η λίστα των χειρουργείων ενημερώνεται με τα απαραίτητα στοιχεία της κλινικής εκτίμησης του εκάστοτε πολίτη που κρίνεται από τον θεράποντα ιατρό – χειρουργό ότι χρήζει χειρουργικής επέμβασης.
Με την ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων τα νοσοκομεία θα έχουν τη δυνατότητα να καταρτίζουν και να οργανώνουν καλύτερα το πρόγραμμα των χειρουργείων τους βάσει των πραγματικών αναγκών. Παράλληλα το υπουργείο Υγείας θα αποκτήσει τη δυνατότητα λήψης στρατηγικών αποφάσεων παρακολουθώντας σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση της λίστας των χειρουργείων.
Κάθε νοσοκομείο που είναι υπεύθυνο για τη σύσταση και λειτουργία της ενιαίας λίστας χειρουργείων προχωρά στην εκκαθάριση της λίστας που τηρεί, αφού επιβεβαιώσει ότι κάθε ασθενής που είναι ήδη ενταγμένος στην υφιστάμενη λίστα χειρουργείου, επιθυμεί να παραμείνει εγγεγραμμένος σ’ αυτή. Για την τελική επιβεβαίωση της παραμονής ή της διαγραφής των ασθενών στη λίστα πραγματοποιείται τηλεφωνική επικοινωνία. Οι ασθενείς για τους οποίους διαπιστώνεται ότι δεν επιθυμούν να παραμείνουν εγγεγραμμένοι στην εν λόγω λίστα, διαγράφονται από αυτήν προκειμένου οι λίστες να εκκαθαριστούν.
Υπεύθυνος εποπτείας και ελέγχου της ενιαίας λίστας χειρουργείων ορίζεται ο αναπληρωτής διοικητής και όπου δεν υπάρχει, ο διοικητής. Επιπλέον, κάθε θεράπων χειρουργός εντάσσει στην ψηφιακή πλατφόρμα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη δημιουργία της εγγραφής ασθενούς. Μετά την κλινική εκτίμηση της κατάστασης κάθε ασθενούς του, αξιολογεί τη σοβαρότητα της νόσου, κατατάσσει το περιστατικό βάσει συγκεκριμένης κατηγοριοποίησης και κριτηρίων, όπου προσδιορίζεται ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής μέχρι την πραγματοποίηση της επέμβασης.
Πώς κατηγοριοποιείται το κάθε περιστατικό στη λίστα των χειρουργείων
Το κάθε περιστατικό κατηγοριοποιείται με βάση την εξέλιξη της νόσου. Ειδικότερα, υπάρχουν πέντε κατηγορίες:
- Για περιστατικά που έχουν γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση επηρεάζει το αποτέλεσμα, ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής μέχρι την πραγματοποίηση της επέμβασης είναι 2 εβδομάδες.
- Για περιστατικά με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα, ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής μέχρι την πραγματοποίηση της επέμβασης είναι 3 έως 6 εβδομάδες.
- Για περιστατικά με έντονα συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη, ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής μέχρι την πραγματοποίηση της επέμβασης είναι 7 έως 12 εβδομάδες.
- Για περιστατικά με ήπια/μέτρια συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη, ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής μέχρι την πραγματοποίηση της επέμβασης είναι 13 έως 24 εβδομάδες.
- Για περιστατικά χωρίς συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη, ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής μέχρι την πραγματοποίηση της επέμβασης είναι 25 εβδομάδες και άνω.
«Η ενιαία λίστα χειρουργείων αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας που θα διασφαλίζει τη μείωση του χρόνου αναμονής, θα παρακολουθεί τα κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών και θα διευκολύνει το έργο των γιατρών του ΕΣΥ, αντιμετωπίζοντας φαινόμενα καθυστερήσεων και παθογένειες του συστήματος σε βάρος των ασθενών», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Η διαδικασία ένταξης ασθενών στη λίστα θα γίνεται αποκλειστικά μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του νοσοκομείου, επιδιώκοντας την απλοποίηση, τη διαφάνεια και την επιτάχυνση των διαδικασιών. Από σήμερα δεν θα μπορεί κανείς να εισάγει ασθενείς στη λίστα χειρουργείων μέσω χαρτιού», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Η σχετική πλατφόρμα τίθεται από σήμερα σε λειτουργία σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που έχουν υπογράψει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς και ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών.