20.1 C
Athens
Saturday, November 23, 2024
More

    Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το τέλος των πλαστικών μιας χρήσης

    Θεσπίζεται πλέον επιστρεφόμενο τέλος για τα πλαστικά και αλουμινένια προϊόντα. Το νέο σύστημα θα περιλαμβάνει ενιαία εγγυοδοσία για την ανακύκλωση καθώς και νέους φορείς διαχείρισης αποβλήτων.

    Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) επικεντρώνεται στη βιώσιμη ανάπτυξη, τη λειτουργία και τη βελτίωση των υπηρεσιών των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), στην επίτευξη των ανακυκλωτικών στόχων και στη βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων.

    Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων» τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2024.

    Όπως επισημαίνεται, στόχος του νομοσχεδίου είναι ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου διαχείρισης αποβλήτων. Συγκεκριμένα, τροποποιούνται υφιστάμενες διατάξεις για την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που περιλαμβάνει ενεργή συμμετοχή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη δημιουργία ισχυρών φορέων διαχείρισης αποβλήτων, την απλοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης αποβλήτων και την επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων.

    Το σύστημα συλλογής

    Από την 1η Δεκεμβρίου 2025, εφαρμόζεται σύστημα επιστροφής εγγύησης για πλαστικές φιάλες ποτών μίας χρήσης έως και τρία (3) λίτρα και μεταλλικούς περιέκτες ποτών μίας χρήσης έως και τρία (3) λίτρα.

    Οι υπόχρεοι οργανώνουν ένα ενιαίο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) αποβλήτων συσκευασιών πανελλαδικής εμβέλειας, για την εφαρμογή συστήματος επιστροφής εγγύησης για τις εν λόγω συσκευασίες, προκειμένου να επιτύχουν τους ποσοτικούς στόχους ανακύκλωσης. Υφιστάμενα κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος ή νέα εθελοντικά συστήματα επιστροφής εγγύησης για επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες δηλώνονται στον ΕΟΑΝ.

    Η οργάνωση της εναλλακτικής διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων συσκευασιών πραγματοποιείται α) από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ βαθμού ή και β) από τους ΟΤΑ α’ βαθμού σε συνεργασία με τον Οικείο ΦΟΔΣΑ και με δυνατότητα συνεργασίας με τους Φορείς ΣΣΕΔ αποβλήτων συσκευασιών ή και γ) από τους ΟΤΑ α’ βαθμού σε συνεργασία με τους Φορείς Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) αποβλήτων συσκευασιών ή και τους φορείς κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας. Για την οργάνωση της εναλλακτικής διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων συσκευασιών σε συνεργασία με τα ΣΣΕΔ καταρτίζονται πενταετείς συμβάσεις συνεργασίας μεταξύ: α) των φορέων ΣΣΕΔ και των οικείων ΦΟΔΣΑ, με την προϋπόθεση ότι οι οικείοι ΦΟΔΣΑ έχουν συνάψει προγραμματική σύμβαση με τους ΟΤΑ α’ βαθμού ή β) των φορέων ΣΣΕΔ, των οικείων ΦΟΔΣΑ και των ΟΤΑ α’ βαθμού, γ) των φορέων ΣΣΕΔ και των ΟΤΑ α’ βαθμού ή δ) των φορέων ΣΣΕΔ, των ΟΤΑ α’ βαθμού και των φορέων κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα