To ζήτημα των δανείων σε ελβετικό φράγκο εξελίσσεται σε ένα διαρκές θρίλερ για γερά νεύρα, ιδίως φυσικά για τους εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες.
Πρόκειται ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα το οποίο έχει επηρεάσει δανειολήπτες σε πολλές χώρες. Μόνο στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι πάνω από 200.000 πολίτες είδαν τις οφειλές των δανείων τους να «εκτοξεύονται» στα ύψη, με αυξήσεις που φτάνουν έως και το 70%. Η αιτία είναι η αλλαγή της ισοτιμίας με το ελβετικό φράγκο.
Το θέμα έχει ξεκινήσει να διευθετείται σε πολλές χώρες, ενώ πρόσφατα εξέδωσε μια ακόμα απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την οποία δικαιώνει δανειολήπτες. Παρά ταύτα, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου δεν προχωρούν οι διαδικασίες για την -έστω μερική- ικανοποίηση των αιτημάτων των χιλιάδων δανειοληπτών που αγωνιούν, με τους ίδιους να εξαπολύουν «πυρά» και κατά του Αρείου Πάγου.
Η Ελλάδα είναι η μόνη από τις χώρες με πληττόμενους δανειολήπτες δανείων με αξία ελβετικού φράγκου, όπου δεν έχει ακόμα αποδοθεί δικαστική προστασία στους καταναλωτές. Χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Ρουμανία κλπ έχουν παράσχει δικαστική προστασία και δεν έχουν αρνηθεί τον έλεγχο των δανειακών συμβάσεων, όπως έπραξε ο Άρειος Πάγος.
Λαμβάνοντας υπόψιν και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που έκριναν ως καταχρηστική την κοινή ρήτρα αναπροσαρμογής, η μόνη δίκαιη νομοθετική αντιμετώπιση του προβλήματος από τη μεριά του ελληνικού κράτους, θα ήταν η επαναφορά όλων των δανείων που είναι εκφρασμένα σε ελβετικό φράγκο, στην ισοτιμία της ημερομηνίας εκταμίευσης του δανείου.