16 C
Athens
Wednesday, May 15, 2024
More

    Σε αντίθεση με την οικονομική πραγματικότητα το ράλι στις αγορές

    Το πρόσφατο ράλι των μετοχών, όπως σημειώνει η Oxford Economics, έχει επαναφέρει τις αποτιμήσεις πάνω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους και πιστεύει ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά στο μακροοικονομικό μέτωπο για να δικαιολογηθεί αυτό το re-rating. Εντωμεταξύ, οι ανακοινώσεις για την κερδοφορία των εταιρειών του δ’ τριμήνου του 2022 ήταν σε γενικές γραμμές απογοητευτικές και οδηγούν σε περαιτέρω υποβαθμίσεις στις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) του 2023 και τα περιθώρια κέρδους μειώνονται. Επίσης, κατά τον οίκο, η Κίνα είναι απίθανο να σώσει την παγκόσμια οικονομία από την ύφεση.

    Πιο αναλυτικά, η Oxford Economics τονίζει πως το ράλι από τις αρχές του νέου έτους έρχεται σε αντίθεση με τη γεμάτη προκλήσεις παγκόσμια μακροοικονομική προοπτική. Οι δείκτες αποτίμησης των μετοχών έχουν αυξηθεί πάνω από τα “κανονικά” τους επίπεδα, παρά την ακόμη επιθετική Fed και τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας δραστηριότητας. Αν και οι αποτιμήσεις των μετοχών στις ΗΠΑ παραμένουν οι πιο “τεντωμένες”, ωστόσο, η απότομη ανάκαμψη των μετοχών εκτός ΗΠΑ από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου σημαίνει ότι επίσης δεν είναι πλέον εντελώς φθηνές σε σύγκριση με τα ιστορικά πρότυπα.

    “Τα μοντέλα μας υποδηλώνουν ότι υπάρχει περιορισμένο ανοδικό περιθώριο από αυτά τα επίπεδα αποτίμησης, ακόμη και σε περίπτωση ομαλής προσγείωσης της οικονομίας κατά την οποία οι τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς για τα EPS επιτευχθούν και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχωρήσουν στο 3% καθώς υποχωρεί ο πληθωρισμός”, τονίζει η Oxford Economics. Αντίθετα, όπως υπογραμμίζει, “υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ισχυρής διόρθωσης για τις μετοχές σε περίπτωση ύφεσης, ιδιαίτερα εάν το προεξοφλητικό επιτόκιο παραμένει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα. Λόγω αυτού του ισοζυγίου κινδύνων, παραμένουμε underweight στις μετοχές διεθνώς”.

    Η Oxford Economics προσθέτει ότι η τρέχουσα περίοδος ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων των εισηγημένων δεν έχει αλλάξει την άποψή της ότι τα κέρδη είναι πιθανό να συρρικνωθούν απότομα τα επόμενα δύο τρίμηνα. Λιγότερες εταιρείες ξεπέρασαν τις προσδοκίες από το συνηθισμένο, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, και το αδύναμο guidance των διοικήσεων οδήγησε σε περαιτέρω πτώση των εκτιμήσεων για τα EPS  για το α’ εξάμηνο του 2023.

    Ο οίκος πιστεύει ότι οι εκτιμήσεις της αγοράς πρέπει να υποβαθμιστούν ακόμη περισσότερο. Αν και αναμένει ότι η επικείμενη ύφεση των ΗΠΑ θα αποδειχθεί σχετικά ήπια, πιστεύει ότι η επιβράδυνση της δραστηριότητας θα οδηγήσει σε σημαντική πτώση των EPS, καθώς τα περιθώρια κέρδους μειώνονται. Ένας συνδυασμός ισχυρής αύξησης των μισθών και χαμηλής παραγωγικότητας σημαίνει ότι η αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος υπερβαίνει επί του παρόντος κατά πολύ τον πληθωρισμό και αυτό είναι ένα περιβάλλον όπου τα περιθώρια κέρδους συνήθως υποχωρούν, όπως εξηγεί.

    Επιπλέον, όπως τονίζει, η αύξηση των επιτοκίων θα επιβαρύνει όλο και περισσότερο τα καθαρά περιθώρια κέρδους μεσοπρόθεσμα. Τα τελευταία τριάντα χρόνια, οι εταιρείες επωφελήθηκαν από τη διαρθρωτική μείωση του κόστους δανεισμού με το πραγματικό τους επιτόκιο να μειώνεται από σχεδόν 10% στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε λιγότερο από 4% σήμερα. Ωστόσο, αυτή η τάση είναι πιθανό να αντιστραφεί εάν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά όπως και αναμένει η Oxford Economics, αυξάνοντας σημαντικά τα έξοδα εταιρικών τόκων καθώς αναχρηματοδοτείται το χρέος. Σε αυτό το πλαίσιο, η τρέχουσα πρόβλεψη της αγοράς ότι τα καθαρά περιθώρια θα επιστρέψουν στα προ πανδημίας υψηλά το 2024, μετά από μια μέτρια πτώση το 2023, φαίνεται υπερβολικά αισιόδοξη.

    Βασικός μοχλός της πρόσφατης βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος ήταν το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας, η οποία είδε τις μετοχές με έκθεση στην Κίνα να υπεραποδίδουν σημαντικά τους τελευταίους δύο μήνες.

    Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο οίκος, η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας θα αποδειχθεί υποτονική και είναι απίθανο να σώσει την παγκόσμια οικονομία από την ύφεση. Η εμπιστοσύνη των Κινέζων καταναλωτών είναι πολύ αδύναμη και τα νοικοκυριά δεν έχουν συσσωρεύσει το ίδιο επίπεδο πλεονάζουσας αποταμίευσης που είδαμε στις ανεπτυγμένες οικονομίες, μειώνοντας τα περιθώρια για μεγάλη ώθηση από την κατανάλωση. Εν τω μεταξύ, η στήριξη της πολιτικής θα αποδειχθεί πιο μέτρια από ό,τι σε προηγούμενα επεισόδια επέκτασης της οικονομίας, δεδομένης της ανάγκης να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση των διαρθρωτικών ανισορροπιών στην οικονομία.

    “Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα κυνηγούσαμε το ράλι στις μετοχές με έκθεση στην Κίνα. Παραμένουμε overweight στην κινεζική αγορά λόγω των ακόμη υποβαθμισμένων αποτιμήσεων και της απότομης βελτίωσης της δυναμικής των EPS, ωστόσο, για τις διεθνείς μετοχές δεν υπάρχει καταλύτης για υπεραπόδοση”, καταλήγει ο οίκος.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα