«Η Fitch θα αλλάξει τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές, διατηρώντας την τρέχουσα αξιολόγηση στο ΒΒ+, παρά το γεγονός ότι δεν προέκυψε κυβέρνηση στον πρώτο γύρο των εκλογών. Πριν από τον πρώτο γύρο εκλογών στις 21 Μαΐου, οι δημοσκοπήσεις έδιναν ένα μικρό περιθώριο του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που υποδήλωνε ότι ο σχηματισμός συνασπισμού ενδεχομένως θα ήταν δύσκολος», εξηγεί η γαλλική τράπεζα Société Générale.
Η γαλλική τράπεζα είχε επισημάνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει την πρώτη της αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας ήδη από τον Οκτώβριο. Η τράπεζα σημειώνει ότι το πρόγραμμα σταθερότητας που δημοσίευσε η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί σε 135% το 2026, χαμηλότερα από τον δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ της Ιταλίας το 2026, βάσει των εκτιμήσεων του ΔΝΤ.
Οι ισχυρές επενδύσεις έχουν ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ το δημόσιο χρέος έχει ανακάμψει γρήγορα από την εκτίναξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με ένα μεγάλο μέρος του χρέους της Ελλάδας να ανήκει σε «επίσημους» φορείς, το χρέος της χώρας έχει σχετικά χαμηλό κόστος και πολύ μεγάλη διάρκεια, το οποίο έχει μειώσει τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων κατά τη διάρκεια του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.
«Πιστεύουμε ότι το 10ετές spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών θα συνεχίσει να μειώνεται μέχρι το τέλος του έτους, αν τα θεμελιώδη μεγέθη αποδειχθούν ισχυρά, αλλά πιστεύουμε ότι θα είναι περισσότερο μια αργή πτώση παρά μια απότομη. Η αναβάθμιση στις 20 Οκτωβρίου από την S&P ή την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch είναι πλέον σχεδόν βέβαιη», καταλήγει η SocGen.