Δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών και φορέων της αγοράς εγκαινιάζει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να προετοιμάσει μέχρι το φθινόπωρο τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας και την αύξηση της χρηματοδότησης από τα πιστωτικά ιδρύματα.
Αν και οι τραπεζίτες αισθάνονται να πιέζονται από κυβέρνηση και επιχειρήσεις για να αυξήσουν τα δάνεια, θέτουν και εκείνοι «κόκκινες γραμμές» που, στην δική τους περίπτωση, είναι ανησυχίες τους ότι τα «κόκκινα δάνεια» θα αυξηθούν λόγω της πανδημικής κρίσης.
Η χθεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τις τράπεζες την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δεν ήταν διαδικαστική, ούτε και η τελευταία. Ήταν μόνο η αρχή γιατί αποκάλυψε προβλήματα που θα εμπόδιζαν την ανάκαμψη, αν αφεθούν ανεπίλυτα.
Μόνο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, οι τράπεζες καλούνται να παράσχουν δάνεια 12 δισ. ευρώ μέχρι το 2025, ώστε με τη μόχλευση Δημοσίου και τραπεζών να κινηθεί χρήμα 60 δισ. ευρώ στις «φλέβες» της ελληνικής οικονομίας. Ο Χρήστος Σταϊκούρας υπενθύμισε στους τραπεζίτες ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει λάβει πρωτοφανή βοήθεια (σχεδόν 45 δισ. ευρώ επιδοτούμενη ρευστότητα και 23 δισ. επιπλέον καταθέσεις σε 15 μήνες). Για αυτό ζήτησε μεγαλύτερη συμβολή στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, και ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Και υπογράμμισε πως «η ενίσχυση της ρευστότητας αποτελεί βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής για την επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης» από εδώ και μπροστά.
Και φορείς των επιχειρήσεων εξέφρασαν ανησυχίες για τη δυνατότητα (ή και διάθεση) των τραπεζών να ρίξουν περισσότερο χρήμα στην αγορά. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα άλλωστε, το 22% των αιτήσεων για δάνειο που υποβάλλουν στην Ελλάδα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απορρίπτεται, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι μόλις 8%.