14.2 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Σάμος: Η χειρότερη οινοπαραγωγή των τελευταίων δεκαετιών

    Η παρατεταμένη ξηρασία που επικράτησε το 2022 και το χειμώνα του 2023, σε συνδυασμό με τις δυσχερείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 2023 με ασυνήθιστα συχνές βροχοπτώσεις, είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθεί, από άποψη ποσότητας λόγω της ανάπτυξης περονόσπορου, η χειρότερη παραγωγή των τελευταίων δεκαετιών στο νησί, με μείωση η οποία πλησίασε σε κάποιες περιπτώσεις το 40%, σύμφωνα με πηγές του Κλαδικού Εθνικού Συνεταιρισμού Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

    Μειωμένη μεν, ποιοτική δε η παραγωγή οίνου

    Το τελικό προϊόν δεν είχε κανένα ποιοτικό πρόβλημα καθώς τα εναπομείναντα μοσχάτα σταφύλια ήταν υγιή, αναπτύχθηκαν φυσιολογικά, απέκτησαν τον ιδανικό σακχαρικό τίτλο ανά κατηγορία οίνου και έφτασαν σε κανονική ωριμότητα. Σύμφωνα με τον ΚΕΟΣΟΕ, ο όγκος παραγωγής συνολικά ανήλθε στα 25.000 HL, ενώ οι τιμές των σταφυλιών, αυξήθηκαν κατά 5%, αύξηση που καταβλήθηκε και τα προηγούμενα έτη αδιαλείπτως από το 2016 από το συνεταιρισμό.

     

     

     

    Πηγή: Foodreporter

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα