11 C
Athens
Wednesday, December 25, 2024
More

    Ρουμανία: Σε δημοψήφισμα εξελίσσεται ο β’ γύρος των προεδρικών εκλογών

    Στη Ρουμανία, την Κυριακή ενδέχεται να εκλεγεί ο πρώτος ακροδεξιός πρόεδρος, μια απόφαση που θα κρίνει το μέλλον της χώρας, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και γειτονική της Ουκρανίας.

    Αντίπαλος του εθνικιστή υποψηφίου Καλίν Γκεοργκέσκου, ο οποίος προκάλεσε έκπληξη κερδίζοντας την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, είναι η Έλενα Λασκόνι, η κεντροδεξιά δήμαρχος μιας μικρής πόλης της Ρουμανίας.

    Η πρώην δημοσιογράφος, που πέρασε στην πολιτική, προσπαθεί να ανατρέψει τις ισορροπίες, τονίζοντας συνεχώς τη σημασία αυτών των εκλογών. Μάλιστα, πήγε σε μοναστήρι για να προσευχηθεί «για τη δημοκρατία».

    Πρόκειται για μια «υπαρξιακή μάχη», εξηγεί η ίδια: «μια αντιπαράθεση» μεταξύ αυτών που θέλουν «να διατηρήσουν τη νεαρή ρουμάνικη δημοκρατία», που γεννήθηκε από την επανάσταση του 1989, και αυτών που θέλουν «να επιστρέψουμε στη ρωσική σφαίρα επιρροής».

    Η Ρουμανία ζει μια περίοδο αναταράξεων: μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ακολούθησε ανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων, δημιουργήθηκε φόβος για ακύρωση της ψηφοφορίας, διατυπώθηκαν κατηγορίες για ρωσική παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία και γεννήθηκαν υποψίες για άνιση παρουσία των υποψήφιων από το TikTok, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που προτιμά ο Γκεοργκέσκου.

    Αντιδρώντας στον αποχαρακτηρισμό εγγράφων που δείχνουν τον ρόλο της πλατφόρμας στην προεκλογική εκστρατεία του ακροδεξιού υποψήφιου, ο Σοσιαλιστής απερχόμενος πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσολάκου ανακοίνωσε ότι στηρίζει την Λασκόνι, όπως έπραξαν και οι φιλελεύθεροι.

    Ωστόσο αυτό ενδέχεται να μην αρκεί. Οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από την ανακοίνωση αυτή εμφάνιζαν τη Λασκόνι στο 42%, έναντι 58% για τον Γκεοργκέσκου.

    Ο Γκεοργκέσκου, τον οποίο οι επικριτές του κατηγορούν ότι είναι φιλορώσος, αποφεύγει να απαντά σε ερωτήσεις για την άποψή του για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, για τον οποίο έχει εκφράσει στο παρελθόν τον θαυμασμό του.

    Επικριτικός έναντι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την αποχώρηση της χώρας από τους θεσμούς αυτούς, αλλά επιδιώκει «να επαναφέρει τη Ρουμανία στον παγκόσμιο χάρτη». Παράλληλα είναι αντίθετος στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι έχει εμπνευστεί από τον Ντόναλντ Τραμπ.

    «Ο δεύτερος γύρος (των προεδρικών εκλογών) θεωρείται δημοψήφισμα για τη μελλοντική κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας», εκτιμά ο Μάρτιου Γκινσέα πολιτικός επιστήμονας στο ΕΤΗ της Ζυρίχης.

    Αν η Ρουμανία είναι σήμερα «μια αξιόπιστη και προβλέψιμη χώρα για τη φιλελεύθερη Δύση, τυχόν νίκη του Καλίν Γκεοργκέσκου θα ευθυγραμμίσει τη χώρα με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία», οι πρωθυπουργοί των οποίων – ο Βίκτορ Ορμπάν και ο Ρόμπερτ Φίτσο αντίστοιχα-«επιθυμούν να περιορίσουν την υπερεθνική επιρροή της ΕΕ».

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα