Η άμεση παρέμβαση των ελβετικών αρχών για τη διάσωση της Credit Suisse και την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας μετάδοσης ήταν μία θετική ενέργεια είπε ο κ. Στουρνάρας απαντώντας στο πόσο ευπαθείς είναι οι ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες.
«Πιστεύω ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα διαθέτει επαρκή κεφαλαιακή βάση και επαρκή ρευστότητα. Οι αρμόδιες αρχές είναι πολύ σοφότερες σήμερα από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια κατά την προηγούμενη κρίση, συνεπώς είμαστε έτοιμοι, έχουμε όλα τα εργαλεία στη διάθεσή μας ώστε να παρέμβουμε, αν χρειαστεί. Ωστόσο, πιστεύω ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση (από το 2008) και είναι ανθεκτικό.»
Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ
Στην ερώτηση πόσο θα επηρεαστεί το εύθραυστο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης από τις αυξήσεις των επιτοκίων (ζημιές στα ομόλογα), ο κ. Στουρνάρας ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι είχαν δώσει καθοδηγητικές ενδείξεις για τις αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης την προηγούμενη εβδομάδα. Στο μέλλον δεν θα παρέχουν πλέον καθοδηγητικές ενδείξεις αλλά θα αποφασίζουν με τα εκάστοτε διαθέσιμα στοιχεία.
Δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο ελληνικό ή ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα από μετάδοση ευπαθειών
Στην ερώτηση εάν υπάρχουν κάποιες ευπάθειες στο τραπεζικό σύστημα της Ε.Ε και που αυτές πρέπει να αναζητηθούν , ο κ. Στουρνάρας αρνήθηκε ότι υπάρχουν ευπάθειες. Άρα η πιθανότητα μετάδοσης είναι πολύ μικρή σήμερα. Οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, οι δείκτες ρευστότητας είναι πολύ υψηλοί. «Πιστεύω ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν περάσει πλέον στο παρελθόν. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο τέλος του κύκλου αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής. Συνεπώς, για να είμαι ειλικρινής, δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα στο ελληνικό ή στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.»
Το δημόσιο χρέος ως πρόβλημα
Πρόβλημα το Δημόσιο Χρέος παραδέχθηκε ο κ. Στουρνάρας αλλά οι τράπεζες είναι ισχυρότερες απ’ ότι πριν από 10 χρόνια
Ο δημοσιογράφος επεσήμανε ότι το δημόσιο χρέος είναι σήμερα μεγαλύτερο από ό,τι στην κορύφωση της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης. Έτσι έχουμε στενότερους δεσμούς μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, των ανεξάρτητων τραπεζών και του κράτους. Αυτός ο φαύλος κύκλος (doom loop) για τον οποίο μιλούσαμε τόσο πολύ τότε, πριν από όλα αυτά τα χρόνια, καλά κρατεί. Και το πρόβλημα είναι, αν ανατρέξουμε στη ρίζα του, το υπέρογκο δημόσιο χρέος. Υπερβολικά μεγάλο μέρος αυτού του χρέους το κατέχουν οι τράπεζες, οι οποίες έτσι έχουν πολύ στενή σχέση με το κράτος άρα μήπως είναι ευάλωτες σε μελλοντικές κρίσεις.
Ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι υπάρχει δημόσιο χρέος, αλλά οι τράπεζες είναι πολύ ισχυρότερες σήμερα. Έχουν τριπλάσια κεφάλαια από αυτά που είχαν τότε. Έχουν καλύτερους δείκτες ρευστότητας και επίσης οι εποπτικές αρχές είναι πολύ πιο σοφές σήμερα. Οι ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) δεν έδειξαν προβλήματα στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Συνεπώς, η πιθανότητα να υπάρξει πρόβλημα είναι πολύ μικρή.
Ευπρόσδεκτες οι εξαγορές και συγχωνεύσεις τραπεζών
Θεωρούν στην ΕΚΤ ευπρόσδεκτες κινήσεις εξαγορών, εφόσον υπάρχει μια εμπορική ευκαιρία, καθώς στην Ευρώπη οι μικρές τράπεζες και οι μεγάλες τράπεζες αντιμετωπίζουν λίγο-πολύ τις ίδιες εποπτικές παραμέτρους. Επομένως, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των μεγάλων και των μικρών τραπεζών.
Στο ενδεχόμενο αυξημένης απροθυμίας των επενδυτών να κατέχουν αυτό το μέρος της δομής χρηματοδότησης (coco’s) των τραπεζών, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι αυτό που συνέβη ήταν μια εμπορική συμφωνία στην Ελβετία.
Δεν ήταν εξυγίανση. Επομένως πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο οι ελβετικές αρχές αντέστρεψαν τη σειρά επιμερισμού των ζημιών. Κατά την άποψή μου, και αυτή είναι απλώς η άποψη ενός εξωτερικού παρατηρητή, αυτό που πρυτάνευσε στην προκειμένη περίπτωση ήταν το γενικότερο όφελος, το κοινό όφελος, και έπρεπε να συνάψουν μια συμφωνία, κάτι που έκαναν με επιτυχία. Και αυτό το θεωρήσαμε ευπρόσδεκτο.