Το έργο του Σαμσών Ρακά «Θεόφιλος sold», σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου, επιστρέφει για 12 μόνο παραστάσεις στο Παλαιό Πανεπιστήμιο (Μουσείο Ιστορίας) στην Πλάκα, από τις 5 έως τις 28 Ιουλίου 2024. Στην παράσταση συμμετέχουν οι νεαρές ηθοποιοί Αιμιλιανή Σταυριανίδου και Αριάδνη Κωνσταντακοπούλου.
Το έργο είναι εμπνευσμένο από τη ζωή του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, του αυτοδίδακτου ζωγράφου και αγιογράφου, που αργότερα αναγνωρίστηκε ως πρωτοπόρος της λαϊκής τέχνης. Η παράσταση, η οποία δανείζεται στοιχεία από το λαϊκό θέαμα και το τσίρκο, είναι προσιτή σε κοινό όλων των ηλικιών.
Ο Θεόφιλος, ο ταπεινός και περιπλανώμενος λαϊκός ζωγράφος, που στα μάτια των άλλων φαινόταν παράξενος και τρελός, αποτελεί σπάνιο παράδειγμα αστείρευτης δημιουργικότητας. Ποτέ δεν απελπίστηκε, δεν δείλιασε και δεν εγκατέλειψε τη ζωγραφική. Αντιμετώπιζε τη χλεύη και τις ειρωνείες συνεχίζοντας αδιάκοπα να ζωγραφίζει, αφήνοντας το έργο του να μιλήσει γι’ αυτόν. Η ζωγραφική ήταν το μυστικό του όπλο, όπως αναφέρεται και στο έργο σε κάποιο σημείο.
Ο Τεριάντ, ο Ελύτης, ο Εμπειρίκος και ο Σεφέρης, άνθρωποι που πρωτοστάτησαν στην ανάδειξη των έργων του Θεόφιλου, εκπροσωπούσαν τη νεότερη, κοσμοπολίτικη Ελλάδα, την μορφωμένη στα ευρωπαϊκά κέντρα. Σε αυτή την Ελλάδα, ο Θεόφιλος δεν μπορούσε να ενταχθεί. Η μόρφωσή του ήταν η βιωμένη αγραμματοσύνη του, παρόμοια με εκείνη του Μακρυγιάννη. Δεν κατανοούσε την ευρωπαϊκή παιδεία.
Η ευρωπαϊκή παιδεία, ωστόσο, αντιλήφθηκε το μεγαλείο του Θεόφιλου. Αναγνώρισε το αιώνιο, σε εκείνον που ζωγράφιζε πάνω σε εφήμερα και φθαρμένα υλικά. Βρήκε το αυθεντικό, σε εκείνον που το ζούσε χωρίς να το καταλαβαίνει. Αυτές οι πολιτισμικές αντιφάσεις αποτελούν μέρος της ιστορίας μας.
Συντελεστές
Κείμενο: Σαμσών Ρακάς
Σκηνοθεσία: Όλια Λαζαρίδου
Παίζουν: Αιμιλιανή Σταυριανίδου, Αριάδνη Κωσταντακοπούλου
Σκηνικά – κοστούμια: η ζωγράφος Κατερίνα Γιάννακα
Φωτισμός: Θωμάς Οικονομάκος
Συμπαραγωγή: «Fougaro Artcenter» στο Ναύπλιο και της ΝΕΡΑ ΕΙΔΑ ΑΜΚΕ.
Εισιτήρια
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 12 € και Μειωμένο 10 €