14 C
Athens
Monday, November 25, 2024
More

    “Πονοκέφαλος” για τις τιμές και τις πιθανές ανατιμήσεις σε είδη προϊόντων

    «Επάρκεια τροφίμων υπάρχει, οι τιμές μας ανησυχούν» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, βάζοντας έτσι το πλαίσιο της σημερινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Τα πράγματα είναι απλά. Η Ελλάδα θα αναζητήσει ποσότητες αλεύρων, ηλιελαίου και καλαμποκιού- εκεί εστιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω της έλλειψης των ρωσοουκρανικών εξαγωγών– από άλλες αγορές. Το ζήτημα είναι, όμως, με τι τιμή, καθώς όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς «διαβάζοντας» τις αγορές εμπορευμάτων, η αναντιστοιχία προσφοράς- ζήτησης ή ακόμα και το ενδεχόμενο ελλείψεων, «φουσκώνουν» τις τιμές των διαθέσιμων προϊόντων.

    Αν σε αυτό προσθέσει κανείς και το κόστος των μεταφορικών π.χ. σιταριού από τον Καναδά, έχει μπροστά του όλη την εικόνα. Ενδεικτικά, από την έναρξη του πολέμου, η διεθνής τιμή του σιταριού έχει αυξηθεί πάνω από 20% και η τιμή του καλαμποκιού γύρω στο 8,5%, «σπρώχνοντας» την τιμή του ψωμιού γύρω στο 1,20 ευρώ.

    Στη λιανική, η προσδοκία είναι ότι η υποχρεωτική καταγραφή των αποθεμάτων, σε συνδυασμό με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, θα βάλουν «φρένο» στα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Ανατρέχοντας, πάντως, στα στοιχεία των ηλεκτρονικών πωλήσεων, ειδικά του ηλιελαίου, θα διαπιστώσει πολύ μεγάλες διακυμάνσεις τιμών, χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, αυτομάτως κερδοσκοπία.

    Σύμφωνα με τις μετρήσεις του skroutz.gr, η δημοφιλέστερη μάρκα ηλιελαίου 5λιτρης συσκευασίας, κόστιζε 11,25 ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου. Στις 18 Μαρτίου είχε φτάσει στα 21,99 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 95,5% και στη συνέχεια υποχώρησε στα 18,25 ευρώ.

    Άλλη μάρκα, 10λιτρης συσκευασίας, στις 10 Ιανουαρίου κόστιζε 19,98 ευρώ και στις 18 Μαρτίου- αφού είχε μεσολαβήσει το τριήμερο 14 με 16 του μήνα που δεν ήταν διαθέσιμο- είχε φτάσει στα 35,09 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 75,62%. Όσον αφορά στη λιανική αγοράς αλευριού, δημοφιλής μάρκα 5κιλης συσκευασίας, που κόστιζε 3,95 ευρώ στις 8 Μαρτίου, στις 18 είχε φτάσει στα 6,25 ευρώ.

    Ως «καυτό» χαρακτηρίζεται και το θέμα ζωοτροφών- λιπασμάτων, καθώς το όντως αυξημένο κόστος, σε συνδυασμό με ελλείψεις που ήδη παρατηρούνται στην αγορά, απειλούν να βάλουν «φωτιά» στο κόστος παραγωγής άρα και στο πιάτο των καταναλωτών. Πέρα από τη μείωση του ΦΠΑ στο 6%, στο τραπέζι θα πέσουν και προτάσεις για έκτακτες επιδοτήσεις/ενισχύσεις για τους κτηνοτρόφους, έτσι ώστε να μπει εγκαίρως «φρένο» στις τιμές των κρεάτων. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Κεντρική Αγορά δείχνουν ότι η χονδρική τιμή σε αρνιά- κατσίκια είναι αυξημένη κατά περίπου 1 ευρώ σε σχέση με πέρσι, ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία- όπου ήδη αλλάζουν οι τιμοκατάλογοι στο χοιρινό κρέας- οι αυξήσεις είναι μεγαλύτερες.

    Θέμα μείωσης ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν υπάρχει, πάντως, αυτήν τη στιγμή στο τραπέζι, καθώς είναι ισχυρή η πεποίθηση αφενός ότι μια τέτοια κίνηση υψηλού δημοσιονομικού κόστους δεν θα φτάσει στους καταναλωτές αφετέρου ότι με αυτόν τον τρόπο «πριμοδοτούνται» και καταναλωτές με υψηλά εισοδήματα, που προφανώς έχουν μεγαλύτερες αντοχές.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα