Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου με όραμά του μουσεία προσβάσιμα σε όλους, παρουσιάζει την εγκατάσταση «Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας». Από το 2021 το εν λόγω μουσείο έχει εισέλθει σε μια νέα φάση λειτουργίας, ως αυτόνομος οργανισμός με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Τα δύο αυτά χρόνια το μουσείο σχεδιάζει τη μορφή που θα έχει στο μέλλον το κτήριο και η μόνιμη έκθεση. Ταυτόχρονα διαμορφώνει τη νέα του ταυτότητα, με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Ένα από τα βασικά αιτούμενα της περιόδου είναι η εξάλειψη των κοινωνικών διακρίσεων στο πεδίο του πολιτισμού.
Πιο συγκεκριμένα στο χώρο των μουσείων, σημαντικός τομέας διακρίσεων ήταν και είναι αυτός που αφορά τους ανθρώπους με αναπηρίες. Οι τρεις δημιουργοί αυτής της εγκατάστασης που ταξίδεψε στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου έχουν βαθιά γνώση του αντικειμένου της αρχαίας αρχιτεκτονικής έκθεσης: Ο David Gissen ένας ιστορικός και θεωρητικός επί της αρχιτεκτονικής με αναπηρία και ο ίδιος, που έχει δημοσιεύσει το 2022 μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη με τίτλο “AN ARCHITECTURE OF DISABILITY“, η ιστορικός τέχνης Jennifer Stager και η Mάνθα Ζαρμακούπη αρχαιολόγος και ιστορικός της αρχιτεκτονικής.
Η έκθεση-εγκατάσταση Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας – An Archaeology of Disability πραγματοποιείται με ξεναγό τον ηθοποιό Ορφέα Χατζηδημητρίου, έχοντας παράλληλη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα από τον Γιώργο Στάθη και διαρκεί περίπου μία ώρα.