Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, η Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει στο Electra Art Space μία έκθεση αφιερωμένη στους Εύζωνες με τίτλο “Ένας Εύζωνας για την 25η Μαρτίου”. Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Πέμπτη 21 Μαρτίου και η διάρκεια της από τις 21 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου.
Οι Εύζωνες είναι ένα επίλεκτο σώμα Ελλήνων στρατιωτών. Το όνομα τους προέρχεται από τις λέξεις “ευ” και “ζώννυμι” και σημαίνει ο καλά ζωσμένος. Σαν όρος συναντάται αρχικά στα έπη του Ομήρου για να προσδιορίσει τους ψηλούς, εύρωστους και καλά ζωσμένους πολεμιστές. Οι Εύζωνες είναι γνωστοί και ως “Τσολιάδες”, μία όχι και τόσο τιμητική ονομασία με προέλευση από την τουρκική λέξη cul (τσιούλ) που σημαίνει “κουρέλι” η οποία είχε αποδοθεί υποτιμητικά στους κλέφτες και τους αρματολούς επειδή η φουστανέλα τους ήταν ραμμένη από πολλά μικρά κομμάτια υφάσματος.
Σήμερα, οι Εύζωνες ανήκουν στο τιμητικό άγημα που φρουρεί τον/την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας. Επιπρόσθετα, είναι υπεύθυνοι για τη φύλαξη του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη μπροστά από τη Βουλή και συγκεντρώνουν πλήθος θεατών σε κάθε αλλαγή φρουράς και ειδικά στην επίσημη πομπή, που με τελετουργικό χαρακτήρα πραγματοποιείται κάθε Κυριακή πρωί στο Σύνταγμα.
Για την έκθεση αυτή, ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος δημιούργησε μια σειρά γλυπτών με την αρχετυπική μορφή του Εύζωνα με την επίσημη του ενδυμασία, σε στάση προσοχής. Την παραγωγή των χρωματικών editions σε δύο μεγέθη επιμελήθηκε ο Στάθης Αλεξόπουλος, ενώ κάποια από τα γλυπτά του Τζανουλίνου αποτέλεσαν τον καμβά πάνω στον οποίο ζωγράφησαν καλλιτέχνες-συνεργάτες της Γκαλερί Σκουφά. Το καθένα από αυτά τα γλυπτά είναι αποτέλεσμα της προσωπικής αισθητικής και ερμηνείας του εκάστοτε καλλιτέχνη καθώς και των δικών του στοιχείων αναφοράς.
Η έκθεση πλαισιώνεται από πίνακες, φωτογραφίες και διακοσμητικά αντικείμενα που εμπνέονται από τον Εύζωνα και την παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
- Γλυπτά του Πραξιτέλη Τζανουλίνου με χρωματικά editions του Στάθη Αλεξόπουλου
- Γλυπτά του Τζανουλίνου φιλοτεχνημένα από τους: Θράσο Αβαριτσιώτη, Φάνη Γούλη, Τάνια Δημητρακοπούλου, Βασιλική Κούκου, Αλέξανδρο Μαγκανιώτη, Ιόλη Ξιφαρά, Αντώνη Στάβερη, Βίκη Σταματοπούλου, Παναγιώτη Τούντα
- Φωτογραφία της Αμαλίας Σωτηροπούλου
- Πίνακες του Αδριανού Σωτήρη, Νεκτάριου Αποσπόρη & Κυριακής Χριστακοπούλου
- Γλυπτά αντικείμενα από το Στάθη Αλεξόπουλο, Δημήτρη Κοροβέση & Χριστίνα Μόραλη