17 C
Athens
Thursday, May 16, 2024
More

    “Αρχιτεκτονική της Δυσκολίας”: Πώς η αρχιτεκτονική συνεισφέρει στη διαχείριση των ανθρώπινων συναισθημάτων

    Η έκθεση “Αρχιτεκτονική της Δυσκολίας” ερευνά το θέμα της συναισθηματικής κατάστασης της δυσκολίας σε σχέση με τον αρχιτεκτονικό χώρο. Πιο συγκεκριμένα αναλύει πώς η αρχιτεκτονική συνεισφέρει στον τρόπο που δημιουργούνται και διαχειρίζονται τα συναισθήματα των ανθρώπων. Την έκθεση επιμελήθηκε ο Λεωνίδας Κουτσουμπός, Επίκουρος Καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ.

    Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση περιλαμβάνουν σχεδιαστικές αναπαραστάσεις πραγματικών καθημερινών χώρων, τα οποία δημιούργησε μια ομάδα φοιτητών από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Τα συγκεκριμένα έργα αποτυπώνουν προσεκτικές παρατηρήσεις, ερμηνείες και αναπαραστάσεις δύο διαφορετικών ειδών χώρων που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή.

    Οι χώροι αυτοί είναι αφενός οι χώροι που τους κάνουν να νιώθουν άβολα (χώρους δυσκολίας) και χώρους στους οποίους καταφεύγουν όταν είναι δυσκολεμένοι (χώρους καταφύγια).

    Ο βασικός στόχος των έργων που εκτίθενται αφορά τη διυποκειμενική αναζήτηση του τρόπου με τον οποίο η αρχιτεκτονική γεννά, επηρεάζει αλλά και επηρεάζεται από τα συναισθήματα των ανθρώπων που έρχονται να κατοικήσουν ένα χώρο, είτε ιδιωτικό, είτε δημόσιο.

    Η έκθεση φιλοξενείται στο ισόγειο του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής Αθήνας, που ανήκει στην 1η Υ.ΠΕ. του Υπουργείου Υγείας. Ο συγκεκριμένος χώρος, με βάση τη Συστημική Επιστημολογική Θεώρηση, έχει ως κύριο στόχο την προώθηση της ψυχικής υγείας των παιδιών, των εφήβων και των οικογενειών, εστιάζοντας στη θετική εξέλιξη της ζωής και έχοντας ως βασική αξία τον σεβασμό προς τη μοναδικότητα του ανθρώπινου προσώπου, ανεξάρτητα από τυχόν δυσλειτουργίες.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα