20.1 C
Athens
Saturday, November 23, 2024
More

    Πυρετός μεταβιβάσεων ακινήτων πριν την εκπνοή του 2019 για να προλάβουν τις παλιές αντικειμενικές

    Το αδιαχώρητο επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα Τμήματα Φορολογίας Κεφαλαίου των ΔΟΥ, όπου υποβάλλονται οι δηλώσεις για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων.

    Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τρεις εργάσιμες ημέρες στη διάθεσή τους ώστε να ολοκληρώσουν την αγορά, τη γονική παροχή ή δωρεά ενός ακινήτου πριν αυξηθούν οι φόροι ακινήτων από το 2020.

    Με βάση πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων έσπευσαν το 2019 είτε να… ξεφορτωθούν κάποιο ακίνητο είτε να αγοράσουν για να γλιτώσουν τις επιβαρύνσεις. Έτσι, στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου τα έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης ανήλθαν στα 220 εκατ. ευρώ, ενώ από τις γονικές παροχές τα έσοδα έφθασαν τα 185 εκατ. ευρώ. παρουσιάζουν αύξηση 32% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

    Κύμα μεταβιβάσεων σε ακίνητα

    Ειδικοί αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη στα συμβολαιογραφεία και στα τμήματα κεφαλαίου των εφοριών, όπου οι φορολογούμενοι πληρώνουν τους φόρους μεταβίβασης.

    Σύμφωνα με συμβολαιογραφικά γραφεία, τον τελευταίο μήνα οι πράξεις έχουν αυξηθεί κατά 30%-35%, γεγονός που αποδίδεται πρωτίστως στις επερχόμενες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.

    Την ίδια στιγμή σε μεγάλη Εφορία του Λεκανοπεδίου, το τελευταίο διάστημα, οι υπάλληλοι στο Κεφάλαιο εξυπηρετούν καθημερινά 80 με 90 φορολογουμένους.

    Σε όσους δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετηθούν μέχρι το τέλος του ωραρίου λειτουργίας της Εφορίας, δίνουν σημείωμα με αριθμό προτεραιότητας για την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

    Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έρχονται τον Μάιο του 2020 και οι φορολογούμενοι παίρνουν από τώρα τα μέτρα τους.

    Οπως λένε οι συμβολαιογράφοι, πολλοί «σπάνε» την περιουσία τους σε κομμάτια, τα οποία μεταβιβάζουν στα παιδιά τους για να ξεφουσκώσουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Επιδιώκουν η μεταβίβαση να γίνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου καθώς ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται στην αξία των ακινήτων που έχουν οι φορολογούμενοι στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου του έτους.

    Οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που επισκέπτονται τα γραφεία των συμβολαιογράφων αναζητώντας λύσεις για μικρότερη φορολογική επιβάρυνση επέλεξαν τελικά να μοιράσουν την περιουσία τους. Εσπασαν την αξία των ακινήτων τους για να μειώσουν ακόμα περισσότερο τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα μειωθεί και το 2020 κατά 8% μεσοσταθμικά.

    Σημαντικός αριθμός μεταβιβάσεων, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, γίνεται από ιδιοκτήτες μεσαίας και μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Στόχος των περισσοτέρων να βρεθούν με ακίνητα αξίας έως 250.000 ευρώ, το όριο δηλαδή πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ. Μοιράζοντας την ακίνητη περιουσία τους στα μέλη της οικογένειάς τους το έχουν καταφέρει.

    Το αφορολόγητο όριο των 250.000 ευρώ που ισχύει για τον συμπληρωματικό φόρο είναι ατομικό. Ετσι, εάν για παράδειγμα ένας γονιός που έχει στην κατοχή του ακίνητη περιουσία αξίας 400.000 ευρώ μεταβιβάσει ακίνητα αξίας 200.000 ευρώ στο παιδί του, καταφέρνει να μηδενίσει την επιβάρυνση από τον συμπληρωματικό φόρο, τόσο για τον ίδιο όσο και για το παιδί του.

    Οι δωρεές και οι γονικές παροχές της πλήρους ή της ψιλής κυριότητας σε συγγενείς πρώτου βαθμού είναι από τις δημοφιλέστερες μεταβιβάσεις των τελευταίων ημερών.

    Οι αντικειμενικές αξίες

    Οι νέες αξίες που θα αποκτήσουν τον ερχόμενο Μάιο τα ακίνητα σε όλη τη χώρα αναμένεται να προκαλέσουν ντόμινο ανατροπών στις τιμές και στους φόρους.

    Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους φορολογούμενους που θα μεταβιβάσουν ακίνητα σε περιοχές όπου η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών παραμένει μεγάλη και οι τιμές πώλησης των ακινήτων τους τελευταίους μήνες έχουν πάρει την ανηφόρα.

    Έτσι, από το καλοκαίρι θα κοστίζουν ακριβότερα οι μεταβιβάσεις ακινήτων σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, όπως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, τα Ιλίσια, το Παγκράτι και η Ευελπίδων, αλλά και σε αρκετά προάστια της Αττικής, όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα.

    Στα ύψη θα εκτιναχθούν οι φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων τα οποία βρίσκονται σε περίπου 3.000 περιοχές που θα ενταχθούν σε πρώτη φάση στο αντικειμενικό σύστημα.

    Πρόκειται κυρίως για περιοχές – «φιλέτα», δηλαδή ζώνες σε νησιά η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κεφαλονιά, η Κέρκυρα, αλλά και σε περιοχές της Αττικής

    Στις περιοχές όπου αναμένεται άλμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, οι αγοραπωλησίες, οι γονικές παροχές, οι δωρεές και οι κληρονομιές ακινήτων θα κοστίζουν ακριβότερα. Για παράδειγμα, ένας πατέρας θέλει να μεταβιβάσει µε γονική παροχή στην κόρη του την πλήρη κυριότητα ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. στην περιοχή του Χολαργού, όπου σήμερα η τιμή ζώνης είναι 1.750 ευρώ.

    Η αντικειμενική αξία της κατοικίας είναι σήμερα 175.000 ευρώ και προκύπτει φόρος γονικής παροχής ύψους 250 ευρώ. Στην περίπτωση που η τιμή ζώνης αυξηθεί στα 1.900 ευρώ, η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανεβαίνει στις 190.000 ευρώ και ο φόρος γονικής παροχής διαμορφώνεται στα 400 ευρώ. Προκύπτει όμως και αύξηση των εξόδων µεταβίβασης από περίπου 1.750 ευρώ σε 1.900 ευρώ. Ετσι, το συνολικό κόστος της γονικής παροχής θα αυξηθεί από τις 2.000 ευρώ στις 2.300 ευρώ.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα