Στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) έγινε η παρουσίαση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού EU Digital COVID Certificate από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.
Στην εκδήλωση μίλησε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία τόσο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όσο και του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ξεκινώντας την παρουσίαση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε πως το βασικό ερώτημα ήταν πώς το ελληνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο ήταν κατ’ αρχήν ένα ιατρικό έγγραφο θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα πανευρωπαϊκό έγγραφο που θα διασφάλιζε την ελευθερία των μετακινήσεων.
Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης για να καταλήξουμε σε συμφωνία για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο θα έπρεπε να είναι κοινό εντός της ΕΕ υπήρξε συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασε το πώς θα μπορεί ο πολίτης να εκτυπώσει το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Μάλιστα όπως είπε, για τις ανάγκες της παρουσίασης χρησιμοποιήθηκε ένα φανταστικό πρόσωπο.
Τον λόγο αμέσως μετά πήρε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και δήλωσε υπερήφανος για την δουλειά που έχει γίνει τόσο από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσο και συνολικά. Όπως είπε η πανδημία αποτέλεσε έναν επιταχυντή των ψηφιακών εξελίξεων.
«Χρειαζόμασταν ένα εργαλείο για τις μετακινήσεις μιας και η Ελλάδα στηρίζεται στον τουρισμό», είπε ο πρωθυπουργός. «Έχουμε αναπτύξει το ψηφιακό πιστοποιητικό σε συνεργασία με την Κομισιόν. Είδατε την παρουσίαση είναι πολύ απλή και εμπεριέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται για να μετακινηθεί κάποιος και να τον υποδεχθεί η κάθε χώρα», τόνισε.
Η παρουσίαση του πιστοποιητικού στην Αθήνα λογίζεται ως «ψήφος εμπιστοσύνης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα για την πρωτοβουλία που είχε για το πιστοποιητικό αλλά και τις προσπάθειες που έκανε προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για την συμφωνία όλων των χωρών της ένωσης και την τελική υιοθέτησή του. Πλέον σε ενωσιακό επίπεδο απομένει μόνο η τυπική πλέον έγκριση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η επισφράγιση της συμφωνίας από το Συμβούλιο της ΕΕ.
Το πιστοποιητικό αναμένεται να αποτελέσει σημαντική ώθηση για τα ταξίδια των Ευρωπαίων πολιτών παρέχοντας έτσι και μία σημαντική ανάσα στον τουρισμό ο οποίος αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για αρκετές χώρες της ΕΕ, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid της ΕΕ θα εκδίδεται από τις εθνικές αρχές και θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, διαθέτουν αρνητικό PCR test, ή έχουν βεβαίωση ανάρρωσης από τον κορωνοϊό. Ένα κοινό πλαίσιο της ΕΕ θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά που θα είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα σε ολόκληρη την Ένωση.
Η απόδειξη προγενέστερης νόσησης – και συνεπώς ύπαρξης αντισωμάτων – είναι έγκυρη για έως 180 ημέρες, βάσει όσων συμφωνήθηκαν. Προς το παρόν, ένας πολίτης θα θεωρείται ότι έχει ανοσία, αν διαθέτει θετικό τεστ PCR, που να αποδεικνύει προγενέστερη μόλυνση. Τεστ αντισωμάτων δεν θα γίνονται δεκτά, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν.
Στη συμφωνία δεν αποσαφηνίζεται για πόσο καιρό ένα αρνητικό τεστ PCR είναι έγκυρο για να ταξιδέψουμε.
O κανονισμός για τα πιστοποιητικά, πάντως, θα ισχύει για 12 μήνες.