21.8 C
Athens
Saturday, April 27, 2024
More

    Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πού και πότε ξεκινά η εφαρμογή της, τα πρόστιμα για τους εργοδότες

    Σύστημα ψηφιακής κάρτας για την καταγραφή του χρόνου εργασίας και τον καθορισμό των αμοιβών των εργαζομένων τους από την τήρηση του συμβατικού 8ωρου και τις νόμιμες υπερβάσεις του με υπερεργασία, και δηλωμένες υπερωρίες, θα πρέπει να θέσουν σε πλήρη εφαρμογή από την Δευτέρα 1η Απριλίου όλες οι βιομηχανίες.

    Έναν μήνα μετά στις 2 Μαΐου η ψηφιακή κάρτα τίθεται σε πλήρη παραγωγική λειτουργία στο λιανεμπόριο, ενώ από τις 13 Μαΐου η ψηφιακή κάρτα μπαίνει στις μικρές επιχειρήσεις σε βιομηχανία-λιανεμπόριο που απασχολούν από 1 ως 10 εργαζόμενους. Στην πράξη από 13 Μαΐου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των 2 ως 4 εργαζομένων θα πρέπει να έχουν όχι μόνον εγκατεστημένο αλλά σε πλήρη παραγωγική λειτουργία το σύστημα της ψηφιακής κάρτας γιατί με αυτό θα περνάνε στην “Εγράνη” τα ωράρια, οι υπερωρίες, τα ρεπό οι άδειες, και θα αποτελούν τα αποδεικτικά στοιχεία για τις τακτικές και έκτακτες αμοιβές που δικαιούνται οι εργαζόμενοι.

    Οι κλάδοι που εντάσσονται στην ψηφιακή κάρτα διαδοχικά από 1/4/2014, από 2/5/2024 και με έως 10 άτομα προσωπικό από 13/5/2024 είναι οι εξής:

    *Βιομηχανία τροφίμων
    *Ποτοποιία
    *Παραγωγή προϊόντων καπνού
    *Παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών
    *Κατασκευή ειδών ένδυσης
    *Βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών
    *Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής
    *Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων
    *Εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων
    *Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων
    *Παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων
    *Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες
    *Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων
    *Παραγωγή βασικών μετάλλων
    *Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού    *Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων  *Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
    *Κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού π.δ.κ.α.
    *Κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων
    *Κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών
    *Κατασκευή επίπλων
    *Άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες
    *Επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού
    *Λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών

    Οι εν λόγω επιχειρήσεις-εργοδότες κατά κλάδο υποχρεούνται, από 1/4/2024 (βιομηχανίες) από 2/5/2024 (λιανεμπόριο) και 13/5/2024 (βιομηχανίες – λιανεμπόριο με ως 10 εργαζόμενους) να λειτουργούν σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, που απασχολούνται με φυσική παρουσία στο χώρο παροχής εργασίας της επιχείρησης, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων που απασχολούνται μέσω δανεισμού.

    Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, στα πετρελαιοειδή και στα ορυχεία.

    Τα πρόστιμα

    Από την 1η Απριλίου που η ψηφιακή κάρτα θα λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο στη βιομηχανία, “ενεργοποιούνται” και τα πρόστιμα. Για κάθε υπέρβαση ωραρίου που θα διαπιστώνεται η ποινή είναι 800 ευρώ να εργαζόμενο. Ωστόσο, οι έλεγχοι των Επιθεωρητών καταλήγουν σε πρόστιμα αφού δοθεί το περιθώριο για εξηγήσεις από τις επιχειρήσεις.

    Μετά από τροποποίηση που έγινε στην αρχική απόφαση, δεν θα “χτυπούν” ψηφιακή κάρτα (εξαιρούνται) οι εργαζόμενοι – προϊστάμενοι με μικτές μηνιαίες αποδοχές πάνω από το 4πλάσιο του εκάστοτε κατώτατου μισθού ήτοι όσοι αμείβονται με πάνω από 3.120 ευρώ (780Χ4=3.120). Με την αρχική απόφαση εξαιρούνταν όσοι είχαν αμοιβές εξαπλάσιες του βασικού μισθού δηλαδή εξαιρούνταν όσοι είχαν μισθούς  πάνω από 4.680 ευρώ (780Χ6=4.680). Αντίστοιχα από τα υψηλόβαθμα στελέχη η αρχική απόφαση εξαιρούσε από την ψηφιακή κάρτα όσους είχαν αμοιβές οκτώ φορές πάνω από τον κατώτατο μισθό δηλαδή πάνω από 6.240 ευρώ, ενώ με την τροποποίηση εξαιρούνται όσοι έχουν μισθό πάνω από τα 4.680 ευρώ.

    Το σύστημα καταγραφής και οργάνωσης του χρόνου εργασίας με την ψηφιακή κάρτα, εφαρμόζεται ήδη στα Σούπερ Μάρκετ, και στις τράπεζες, στις επιχειρήσεις security στις δημόσιες επιχειρήσεις ΟΣΕ ΕΡΓΟΣΕ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό μετρό, Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., Εγνατία Οδός Α.Ε., ΕΥΔΑΠ και ΕΛΤΑ, η Hellenic Train και η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδροδρομικού Υλικού.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα