Σήμερα, με τον καθιερωμένο αγιασμό, ξεκινούν οι εργασίες της Β’ Συνόδου της Κ’ Περιόδου της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Στις 11:00 π.μ., θα ανακοινωθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα σημάνει τη λήξη των εργασιών της Α’ Συνόδου, και στη συνέχεια θα τελεστεί Αγιασμός για την έναρξη της Β’ Συνόδου, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, καθώς και από τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Στις 12:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για την εκλογή Κοσμητόρων και Γραμματέων, όπως προβλέπεται από τα άρθρα 6 και 8 του Κανονισμού της Βουλής.
Επιπλέον, σήμερα αναμένεται η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2025, το οποίο θα συζητηθεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών περίπου στα μέσα Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, το χρέος της χώρας αναμένεται να μειωθεί στο 149,1% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2025, από το 153,7% του ΑΕΠ που προβλέπεται για το τέλος του 2024.
Για να στηριχθεί αυτή η μείωση του χρέους, οι προβλέψεις δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% το 2025, αυξημένο από το αναθεωρημένο 2,4% (από 2,1%) του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2025 εκτιμάται πως θα μειωθεί στο 0,6% από το 1% του φετινού έτους.
Ωστόσο, οι στόχοι για τη μείωση του χρέους στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, καθώς και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2025, δεν λαμβάνουν υπόψη μια σημαντική παράμετρο. Αυτή αφορά την απαίτηση της Eurostat να προστεθούν στο δημόσιο χρέος οι αναβαλλόμενοι τόκοι από τα δάνεια του 2012, ύψους 12-12,5 δισ. ευρώ, έως το 2024.
Η αναδρομική αυτή προσθήκη θα αυξήσει το χρέος του 2023 στο 167,5% του ΑΕΠ, από το 161,9% που είναι τώρα, επηρεάζοντας και τα επόμενα έτη. Η συμφωνία με την Κομισιόν προβλέπει σταδιακή αύξηση του χρέους κατά 1 δισ. ευρώ το χρόνο, γεγονός που περιπλέκει τους στόχους του προϋπολογισμού.
Αυτή η «ανισορροπία» ήταν αναπόφευκτη, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού εγκαίρως, πριν την απόφαση της ΕΕ που αναμένεται στις 17 Οκτωβρίου, οπότε και θα χρειαστεί να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές.