Προβληματισμός επικρατεί στον SSM σε βαθμό που εγείρει ερωτήματα αν τελικά θα υπάρξει το τελικό «ΟΚ» για την διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2022 από τις τράπεζες που καλύπτουν τις βασικές προϋποθέσεις, δηλαδή την Eurobank και την Εθνική.
Έτσι παρά το γεγονός ότι την προσεχή Πέμπτη η Eurobank, πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματά της για το 2002 και επομένως να «φωτίσει» την υπόθεση, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά. Οι διοικήσεις των τραπεζών θα ήθελαν να εξασφαλίσουν την τελική έγκριση του ευρωπαϊκού οργανισμού εποπτείας, αλλά η περίπτωση αυτή μάλλον περιπλέκεται από τις τελευταίες εξελίξεις.
Το νέο στοιχείο που προέκυψε είναι η κρίσιμη πολιτική παράμετρος τόσο ως προς την ημερομηνία των εκλογών όσο και ως προς την πλευρά των εξελίξεων στο χρηματιστήριο. Το νέο στοιχείο της υπόθεσης που συνδέεται με την σοβαρή πιθανότητα για μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών, είναι επόμενο να έχει την «αντανάκλασή» του και στη χρηματιστηριακή αγορά.
Υπό αυτές της συνθήκες μπορεί το μέρισμα των τραπεζών να εξελιχθεί σε δώρο-άδωρο, υπό την οπτική ότι η παρατεινούμενη πολιτική αβεβαιότητα, θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην περαιτέρω πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών.
Εκτός των νέων στοιχείων που προέκυψαν, τα στελέχη του SSM ουδέποτε έχουν κάνει επισήμως λόγο για την περίπτωση έγκρισης διανομής μερίσματος για το 2022, η συζήτηση γίνεται πάντα για την τρέχουσα χρήση. Ένα πρόσθετο επιχείρημα που προβάλλεται από ορισμένες πλευρές και ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα είναι το γεγονός ότι οι χρηματιστηριακές αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών από τις αρχές του έτους, θεωρούνται άκρως ικανοποιητικές και επομένως τράπεζες και μέτοχοι δεν πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητα το μέρισμα.
Πίσω από όλα αυτά κρύβεται ο φόβος των στελεχών του SSM, ότι ενδεχόμενη προεκλογική χαλάρωση, που θα έχει ως αποτέλεσμα αθετήσεις πληρωμών και νέα γενιά κόκκινων δανείων θα έχει επιπτώσεις στην ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών. Υποστηρίζεται επίσης πως η αύξηση των επιτοκίων διευκολύνει πρόσκαιρα τις τράπεζες αυξάνοντας την κερδοφορία τους, αλλά σε βάθος χρόνου είναι πολύ πιθανόν να αυξήσει και τα συνολικά κόστη τους.
Πάντως η διοίκηση της Eurobank, διαθέτει στο οπλοστάσιο της πολύ σοβαρά επιχειρήματα που δικαιολογούν την διανομή μερίσματος: Στα πλαίσια αυτά πρέπει να αντιμετωπιστεί και η πρόσφατη ανακοίνωση πώλησης της θυγατρικής της τράπεζας στην Σερβία, που ανεβάζει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της μητρικής τράπεζας στο 15% . Οι τράπεζες επίσης τονίζουν ότι από τη στιγμή που έχουν εξυγιάνει σε μεγάλο βαθμό τα χαρτοφυλάκια τους, πρέπει να προσφέρουν στους μετόχους τους το μέρισμα ως αποζημίωση και ενίσχυσης του ενδιαφέροντος των ξένων χαρτοφυλακίων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Scope rating δεν προέβη σε καμία αλλαγή της αξιολόγησης της Ελλάδας. Για τις τράπεζες ο γερμανικός οίκος επισήμανε πως επιτυγχάνουν υψηλά κέρδη που προέρχονται όμως από την άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ, το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο έφθασε στο 3% και το Euribor 3 μηνών με το οποίο συνδέονται όλα τα δάνεια έφθασε στο 2,86% από αρνητικό -0,50% που ήταν πριν λίγο καιρό. Ο γερμανικός οίκος εκτιμά ότι βασικό παρεμβατικό επιτόκιο θα φθάσει έως το 4,25% και το Euribor 3 μηνών έως το 4% που θα συντηρεί τα υψηλά έσοδα από τόκους αλλά δεν είναι διατηρήσιμο.