Οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις ηλεκτρικών ειδών αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας εξαιτίας της καθυστέρησης της πληρωμής του ποσού της επιδότησης από πλευράς του κράτους και του υπουργείου Περιβάλλοντος για το πρόγραμμα “Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή”. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει καταβάλλει μέχρι στιγμής το ποσό που αντιστοιχεί μόνο στον πρώτο μήνα ισχύος του προγράμματος, δηλαδή στον Αύγουστο.
Πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρουν από την πλευρά τους ότι η πληρωμή δεν θα γίνει εντός του διαστήματος που απομένει έως και το τέλος της φετινής χρονιάς, αλλά μετατίθεται πλέον για το επόμενο έτος.
Από πλευράς των λιανεμπόρων στέλεχος με πολυετή παρουσία στο χώρο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτή τη περίοδο οι επιχειρήσεις καλούνται να χρηματοδοτήσουν οι ίδιες τις επιδοτήσεις έως ότου πληρωθούν το ποσό που αναλογεί στα voucher που εξαργυρώνονται μέσω του “Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή”. Όπως επισημαίνει το ίδιο πρόσωπο, ενώ υπό κανονικές συνθήκες οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα έπρεπε να εξοφλούνται εντός διμήνου για τις πωλήσεις κάθε μήνα που πραγματοποιούν, εν τέλει κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Μέρος των οφειλόμενων χρημάτων – αποτελώντας μέχρι στιγμής και την πρώτη καταβολή από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος – κατατέθηκαν έναντι των οφειλών για τον μήνα Αύγουστο πριν από περίπου 10 ημέρες. Κατά τις ίδιες πηγές θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή και για τις οφειλές του Σεπτεμβρίου, κάτι που σύμφωνα με το υπουργείο όπως αναφέραμε νωρίτερα, θα πραγματοποιηθεί εντός της επόμενης χρονιάς.
Ένα ακόμη πρόσωπο από το χώρο της λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών αναφέρει ότι η υφιστάμενη κατάσταση καθυστερήσεων στην εξόφληση των λιανεμπόρων δημιουργεί στις επιχειρήσεις τους ζητήματα ρευστότητας που επηρεάζουν κατ’ επέκταση το πλαφόν. Το πλαφόν αφορά στη διαδικασία κατά την οποία ένα κατάστημα λιανικής διατηρεί ένα συγκεκριμένο άνοιγμα πίστωσης μέσω ασφαλιστικών οργανισμών. Επί παραδείγματι, το ασφαλιζόμενο ποσό θα μπορούσε να είναι 50.000 ανά μήνα για κάθε κατάστημα, ποσό που αποτελεί ουσιαστικά και το πλαφόν αγορών προϊόντων που μπορεί να κάνει ένας λιανέμπορος από εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικών συσκευών. Δεδομένου ότι περιορίζεται η ρευστότητα λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές, για ποσά άνω των 50.000 ευρώ ο λιανέμπορος, θα πρέπει είτε να επιλέξει την πληρωμή των εμπορευμάτων από τον προμηθευτή τοις μετρητοίς, είτε ο προμηθευτής θα πρέπει να αναλάβει από την πλευρά του το ρίσκο και να διευρύνει το πλαφόν, προσφέροντας για παράδειγμα επιπλέον ποσό 20.000 ως πίστωση. Το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά επί του παρόντος το σύνολο της αγοράς και επηρεάζει την κίνηση προϊόντων όπως ψυγεία, κλιματιστικά και καταψύκτες που αποτελούν και τα επιδοτούμενα προϊόντα του προγράμματος.
Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο κύκλο του “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή”, η υλοποίησή του έχει ήδη ξεκινήσει με νέο αριθμό δικαιούχων αυτή τη φορά. Ωστόσο όπως αναφέρουν από την αγορά κινείται χαμηλότερα των αρχικών προσδοκιών για τους ίδιους λόγους που συνέβη κάτι αντίστοιχο κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Τόσο το καλοκαίρι – όταν το πρόγραμμα ξεκίνησε με καθυστέρηση να τρέχει στις 4 Αυγούστου – όσο και τώρα, μία σημαντική μερίδα καταναλωτών απουσιάζει εκτός αστικών κέντρων για διακοπές. Επομένως ακόμα και εκείνοι που έχουν εκδώσει το voucher, δεν θα κινηθούν άμεσα για την εξαργύρωσή του, αλλά θα το πράξουν κατά την επιστροφή τους στις αρχές του νέου έτους.
Όπως πληροφορούμαστε έως αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι έχουν εισπραχθεί από τους εμπόρους περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα του προγράμματος, ενώ θα έπρεπε να έχουν εισπράξει περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ από την έναρξη και υλοποίηση του προγράμματος από τις 4 Αυγούστου έως και σήμερα.