Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης συμφώνησαν για “προσωρινή ανακωχή” ώστε να επιτρέψουν τη μεταφορά σε ασφαλές λιμάνι ενός δεξαμενόπλοιου υπό ελληνική σημαία, στο οποίο είχαν επιτεθεί, καθώς υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενη οικολογική καταστροφή στην Ερυθρά Θάλασσα. Αυτό επιβεβαίωσε την Τετάρτη η διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ. Ωστόσο, εκπρόσωπος του κινήματος διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για γενική κατάπαυση του πυρός από την πλευρά τους, αλλά για άδεια για να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση ρυμούλκησης.
Το δεξαμενόπλοιο Sounion, υπό ελληνική σημαία, δέχθηκε επανειλημμένες επιθέσεις την προηγούμενη εβδομάδα στα ανοιχτά του λιμανιού Χοντάιντα, το οποίο ελέγχουν οι Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, ανέλαβαν την ευθύνη, δηλώνοντας ότι το έπληξαν με drones και πυραύλους.
Η υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO, η οποία λειτουργεί υπό την εποπτεία του βρετανικού πολεμικού ναυτικού, ανέφερε στη συνέχεια ότι στο δεξαμενόπλοιο ξέσπασαν τρεις πυρκαγιές. Οι Χούθι δημοσίευσαν βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα, το οποίο, σύμφωνα με τους ίδιους, δείχνει τρεις εκρήξεις πάνω στο πλοίο, το οποίο μεταφέρει 150.000 τόνους αργού πετρελαίου.
Η ιρανική μόνιμη αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε χθες ότι “πολλές πλευρές” ζήτησαν από τους Χούθι να εφαρμόσουν “προσωρινή ανακωχή” για να επιτραπεί η είσοδος ρυμουλκών και πλοίων διάσωσης στην περιοχή όπου βρίσκεται αγκυροβολημένο το δεξαμενόπλοιο. «Λαμβανομένων υπόψη των ανθρωπιστικών και περιβαλλοντικών ανησυχιών, η Ανσάρ Αλλάχ (σ.σ. ‘Υποστηρικτές του Θεού’, η ονομασία του κινήματος που είναι επίσης γνωστό με το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του, των Χούθι) αποδέχθηκε το αίτημα αυτό», πρόσθεσε.
Η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ υποστήριξε ότι η καθυστέρηση στην επιχείρηση ρυμούλκησης του πλοίου και στην αποτροπή μιας πιθανής πετρελαιοκηλίδας στην Ερυθρά Θάλασσα οφείλεται περισσότερο στην αμέλεια ορισμένων χωρών, παρά στον φόβο ότι τα πλοία τους θα μπορούσαν να γίνουν στόχος.