14.3 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Δωρεάν προληπτική μαστογραφία

    Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εστίασε στη δημόσια υγεία που είναι κάτι πολύ πιο διευρυμένο και καλύπτει όλο το φάσμα της ζωής του ανθρώπου ακόμα και στο επίπεδο που ο άνθρωπος είναι υγιής. «Η δημόσια, λοιπόν, υγεία έχει στόχο όχι την αντιμετώπιση της ασθένειας αλλά το πώς θα κρατήσουμε τους πολίτες υγιείς για να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια» υπογράμμισε αρχικά.

    Ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή μάς έθεσε τις κατευθύνσεις στην παιδική παχυσαρκία και στον καρκίνο του μαστού. Έχει να κάνει με το πρόγραμμα της πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου που θα αφορά γύρω στους 2,5 εκατομμύρια πολίτες άντρες και γυναίκες, του τραχήλου της μήτρας, πάλι 2,5 εκατομμύρια γυναίκες, της καρδιαγγειακές παθήσεις 2,5 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Και κορωνίδα αυτού του προγράμματος είναι το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά προς τιμή της αειμνήστου πολιτικού όπου εγκαινιάζεται σήμερα και αφορά 1.300.000 γυναίκες» είπε χαρακτηριστικά.

    Σε λειτουργία βρίσκεται ήδη η πλατφόρμα mastografia.gov.gr για όσες γυναίκες 50 έως 69 ετών ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, ενώ από αύριο ξεκινά και η αποστολή των πρώτων SMS, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για την παροχή δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας στις γυναίκες 50 έως 69 ετών.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός, «το πρόγραμμα στηρίζεται σε μια σειρά από πράγματα τα οποία συσχετίζονται με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι το βασικό σύστημα πάνω στο οποίο βασιζόμαστε, για να μπορέσουμε να χτίσουμε τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς, που είναι, αν θέλετε, η βασικότερη πολιτική που ακολουθούμε σαν κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά εξετάσεις για όλες τις γυναίκες 50 ως 69 ετών, 1,3 εκατομμύρια. Ουσιαστικά, διευκολύνουμε ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι εξετάσεις εύκολα, άμεσα και δωρεάν».

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει για αρχή τις εξής εξετάσεις:

    1) την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες δικαιούχους.
    2) κλινική εξέταση σε περίπτωση ευρήματος.
    3) υπερηχογράφημα σε περίπτωση ευρήματος.

    «Αυτά συνταγογραφούνται αυτόματα από το σύστημα μόνο σε περίπτωση ευρήματος στη μαστογραφία. Τα κριτήρια έχουν να κάνουν με την κατοχή ΑΜΚΑ. Πρέπει να μπορεί κανείς να γραφτεί στο πρόγραμμα της άυλης συνταγογράφησης για να γίνει ενημέρωση. Οπως ανέφερα, το 40% της ημερήσιας συνταγογράφησης πλέον γίνεται μέσω της άυλης.

    Όσον αφορά στις γυναίκες που εξαιρούνται, ο υπουργός τόνισε ότι αφορά γυναίκες που ήδη έχουν κάνει ψηφιακή μαστογραφία εντός του προηγούμενου έτους είτε που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού την τελευταία πενταετία. Αν δεν έχει ενεργοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση, τότε όλο αυτό μπορεί να γίνει σε συνεννόηση απευθείας με τον γιατρό.

    Όπως επισήμανε, «χρησιμοποιούμε δύο τεχνολογικά εργαλεία, πολύ απλό το ένα, που είναι το προφανές, το SMS. Το δεύτερο είναι αυτό το σύστημα, για να μπορέσουμε χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα να δημιουργήσουμε τα σχετικά παραπεμπτικά».

    Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε και για τα επόμενα βήματα, λέγοντας ότι «από αύριο θα ξεκινήσει η αποστολή των SMS, θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Δεν θα σταλούν όλα την ίδια ημέρα και θα ενσωματωθούν στο πλαίσιο αυτό επόμενες παθήσεις σε επόμενα προγράμματα.

    Τα αμέσως επόμενα θα είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και καρδιαγγειακά νοσήματα.

    Στο Πρόγραμμα «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά» μπορεί να συμμετάσχει κάθε γυναίκα ηλικίας 50 ετών έως και 69 ετών, η οποία διαθέτει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Εξαιρούνται οι γυναίκες που έχουν ήδη κάνει εξέταση μαστού κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είτε έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού την τελευταία πενταετία.

    Το παρόν πρόγραμμα αφορά στον προληπτικό έλεγχο σε επίπεδο πληθυσμού και δεν αντικαθιστά ούτε σχετίζεται με την κλινική παρακολούθηση των γυναικών από τον γιατρό τους και τη διενέργεια εξετάσεων που παραγγέλλει ο γιατρός γι’ αυτόν τον σκοπό μέσω ΕΟΠΥΥ.

    Τα SMS ή τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα αποστέλλονται σταδιακά στις γυναίκες δικαιούχους που διαθέτουν άυλη συνταγογράφηση και τις πρώτες ειδοποιήσεις θα λάβουν οι γυναίκες δικαιούχοι που διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής.

    Μητσοτάκης: Δεν θα αργήσει η ώρα που θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε θέση να νικήσουμε τον καρκίνο
    «Είναι πράγματι σήμερα μία συγκινησιακά φορτισμένη ημέρα. Εγκαινιάζουμε το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και δίνουμε το όνομά του στη Φώφη Γεννηματά, που αγωνίστηκε με θάρρος και αυτοθυσία όχι μόνο για να ξεπεράσει τη δική της ασθένεια, αλλά για να ενημερώσει και άλλες γυναίκες για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου.

    »Με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης είμαστε σε θέση να θέσουμε σε λειτουργία το πρώτο μαζικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου. Ξεκινάμε με τον καρκίνο του μαστού» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για την παροχή δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας στις γυναίκες 50 έως 69 ετών.

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη
    Ο πρωθυπουργός είπε ότι το πρόγραμμα κάνει χρήση των βέλτιστων τεχνολογικών εργαλείων που το δημόσιο έχει στη διάθεσή του.

    «Να επικοινωνήσουμε εμείς πρώτοι με τις γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην κρίσιμη ηλικία, να τις ενθαρρύνουμε να κάνουν τις εξετάσεις και να έχουμε περιγράψει τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που η πρώτη διάγνωση από τη μαστογραφία επιβάλλει πρόσθετες εξετάσεις. Είναι πρόγραμμα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα», συνέχισε.

    «Να επεκτείνουμε τον προσυμπτωματικό έλεγχο και σε άλλες ασθένειες»
    Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι μπορούμε να χτίσουμε καμπάνια επικοινωνίας που αφορά όλες τις Ελληνίδες.

    «Θέλουμε να επεκτείνουμε τον προσυμπτωματικό έλεγχο και σε άλλες ασθένειες και σε άλλους καρκίνους. Δεν θα αργήσει η ώρα που θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε θέση να νικήσουμε τον καρκίνο. Η δημόσια υγεία, το πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης” δεν περιορίζεται στον προσυμπτωματικό έλεγχο. Αφορά την ατομική μας συμπεριφορά προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα ζούμε όχι απλά περισσότερο αλλά και καλύτερα», πρόσθεσε.

    Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να καπνίζουμε, διαβεβαιώνοντας ότι είναι κατάκτηση για τη χώρα ο αντικαπνιστικός νόμος, είπε ότι πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ, να γυμναζόμαστε τακτικά, να μην είμαστε υπέρβαροι και να τρώμε υγιεινά.

    «Με μικρές απλές συνήθειες στην καθημερινότητά μας μπορούμε να κάνουμε μεγάλη αλλαγή στην υγεία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Είπε, επίσης, ότι είναι αδιανόητο να έχουμε στη χώρα μας τόσο υψηλούς δείκτες παιδικής παχυσαρκίας. «Θα εμπλακώ προσωπικά σε αυτά τα προγράμματα. Μπορούμε να κάνουμε πολύ μεγάλη διαφορά. Όπως μπορούμε να εξαλείψουμε τον έναν καρκίνο ο οποίος είναι εμφανής διά γυμνού οφθαλμού και αναφέρομαι στον καρκίνο του δέρματος», τόνισε.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα