Ναι μεν αλλά, είναι τα δεδομένα που δόθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη. Κι αυτό γιατί μπορεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid-19 να μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες, όμως οι συνέχισαν να αυξάνονται.
Όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια κρούσματα καταγράφηκαν στον κόσμο στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας και στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 60.000 ανθρώπους.
Η Ευρώπη, η οποία είδε χθες, Τρίτη, τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων να ξεπερνά το όριο των 15 εκατομμυρίων, παραμένει η περιφέρεια που έχει πληγεί περισσότερο στον κόσμο.
Την περασμένη εβδομάδα, οι αριθμοί αυτοί αποτέλεσαν το 46% των νέων κρουσμάτων στον κόσμο και το 49% των θανάτων, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική επικαιροποίηση του οργανισμού.
Με 1,84 εκατομμύριο νέα κρούσματα, η πίεση παρέμεινε αυξημένη στην Ευρώπη, όμως ο ΠΟΥ υπογραμμίζει πως «την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες, η περιοχή κατέγραψε πτώση 10% του αριθμού των εβδομαδιαίων κρουσμάτων».
Περισσότεροι από 29.000 νεκροί καταγράφηκαν πάντως στην ευρωπαϊκή ήπειρο στη διάρκεια αυτής της περιόδου, δηλαδή αύξηση κατά 18% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Στην αμερικανική ήπειρο, τη δεύτερη περιοχή που πλήττεται περισσότερο, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 40%, με πάνω από 1,45 εκατομμύριο νέα κρούσματα. Περισσότεροι από 19.100 άνθρωποι κατέληξαν στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.
Η μόνη περιοχή που κατέγραψε μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των θανάτων την περασμένη εβδομάδα ήταν η νοτιοανατολική Ασία.
Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι κατέληξαν και περισσότεροι από 55 εκατομμύρια μολύνθηκαν από τα τέλη της περυσινής χρονιάς που ο ιός εμφανίσθηκε στην Κίνα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου από επίσημες πηγές.