Η ΕΕ αντέδρασε γρήγορα στην απειλή που αποτέλεσε η πανδημία COVID-19 για τις αλυσίδες εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων. Τα διάφορα μέτρα της ΕΕ συνέβαλαν στον περιορισμό της διαταραχής του αγροδιατροφικού τομέα. Ωστόσο, όπως καταλήγει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) σε έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα, σε περίπτωση που προκύψει παρόμοια κρίση στο μέλλον, η στήριξη της ΕΕ θα έχει καλύτερα αποτελέσματα αν στοχεύσει τους τομείς και τους γεωργούς που θα βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη.
Ο COVID-19 επηρέασε ολόκληρες τις αλυσίδες εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων, από το αγρόκτημα μέχρι το πιάτο.
Η μεταφορά προϊόντων, ιδίως σε διασυνοριακό επίπεδο, συνάντησε πολλά εμπόδια. Τα σουπερμάρκετ αντιμετώπισαν προβλήματα εφοδιασμού. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η ΕΕ θέσπισε διάφορα μέτρα, όπως κατευθυντήριες οδηγίες για τη διασφάλιση μιας αποδοτικής αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων στην ΕΕ και τον χαρακτηρισμό των εποχικών εργαζομένων ως «εργαζόμενων σε θέσεις κρίσιμης σημασίας», άμεση στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ, διευκολύνσεις για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων και έκτακτα μέτρα παρέμβασης στην αγορά.
«Ο ευρωπαϊκός αγροδιατροφικός τομέας υπέστη σοβαρές ζημιές από την κρίση της COVID-19», δήλωσε η Joëlle Elvinger, Μέλος του ΕΕΣ και αρμόδια για τον έλεγχο. «Δυστυχώς, δεν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός: ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία έθεσε επίσης σημαντικές προκλήσεις για την ασφάλεια του εφοδιασμού μας με τρόφιμα. Ελπίζουμε ότι με το έργο μας θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στη βελτίωση του σχεδιασμού και της στόχευσης των μελλοντικών μέτρων αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ, που αποβλέπουν ειδικά στη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα.»
Στην έκθεσή του, το ΕΕΣ υπογραμμίζει την ταχύτητα με την οποία αντέδρασε η ΕΕ. Με το που εκδηλώθηκε η πανδημία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τις κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τις πράσινες λωρίδες που αφορούσαν τη διασυνοριακή κυκλοφορία των εμπορευμάτων και εξασφάλισε την ελεύθερη κυκλοφορία των εποχικών εργαζομένων, μετριάζοντας έτσι τη διαταραχή του αγροδιατροφικού τομέα.