20.4 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Πώς πέφτουν όλα τα βλέμματα στη Βαλκανική Σύνοδο στην Θεσσαλονίκη – Ο ρόλος της Ελλάδας

    Μια Σύνοδος για τη συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία φέτος πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, μετατράπηκε αιφνιδιαστικά σε ισχυρό διπλωματικό εργαλείο στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Η τιμητική πρόσκληση που απηύθυνε ο Πρωθυπουργός στον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς, προκειμένου να παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (South – East European Cooperation Process) άλλαξε τα πάντα. Ο κ. Σολτς πραγματοποιεί περιοδεία στα Βαλκάνια και στο πλαίσιο αυτό του πρότεινε ο Έλληνας Πρωθυπουργός να έρθει στη Θεσσαλονίκη για τη Σύνοδο και να παρακαθίσει στο δείπνο με όλους τους Βαλκάνιους ηγέτες.

    Στη σύνοδο της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκτός από την Ελλάδα και την Τουρκία, συμμετέχουν επίσης η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, το Κόσοβο, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Μολδαβία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.

    Η Τουρκία, που έπειτα από την παύση κάθε επικοινωνίας με την Ελλάδα, ήταν αβέβαιο αν θα παρευρισκόταν στη Σύνοδο, ενημέρωσε τελικά ότι θα στείλει αντιπροσωπεία υπό τον Φαρούκ Καϊμακτσί, υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις,

    Η εξέλιξη αυτή είναι θετική, δεδομένης της έντασης που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Αν και δεν αναμένεται να αλλάξει το γενικότερο κλίμα, καθώς τον Μάρτιο, όταν ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος Πρόεδρος του είπε αποχαιρετώντας τον ότι θα τα ξαναπούν στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Ερντογάν, μετά από την ακραία ρητορική κατά της Ελλάδας και του Πρωθυπουργού, δεν θα μπορούσε πλέον να κρατήσει την υπόσχεση του, αλλά δεν μπορούσε να αγνοήσει και μια σύνοδο στην οποία θα παρευρεθούν όλοι οι ηγέτες των Βαλκανικών χωρών, ο Γερμανός καγκελάριος, και αναμένενται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Όλα αυτά εξελίσσονται ενώ πέρυσι η Τουρκία είχε την προεδρία της SEECP και την παρέδωσε στην Ελλάδα, στη Σύνοδο που είχε πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια.

    Η Αθήνα, ασφαλώς, ρίχνει το βάρος της στην ίδια τη Σύνοδο, η οποία με παρούσα την ηγεσία της ΕΕ και του Γερμανού καγκελαρίου αποκτά ιδιαίτερη αξία.

    Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παραθέσει γεύμα σε ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως ο κ. Εντι Ράμα της Αλβανίας, ο κ. Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Μίλο Τζουγκάνοβιτς του Μαυροβουνίου και η κυρία Βιόσα Οσμάνι του Κοσόβου.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα