21.8 C
Athens
Friday, May 17, 2024
More

    Πώς η τεχνητή νοημοσύνη στο Μάρκετινγκ Τροφίμων δημιουργεί «οπτική πείνα» και παραπλανά τους καταναλωτές

    Ένα ροδοκοκκινισμένο κοτόπουλο με τραγανή πετσούλα, ένας καφές από φρεσκοαλεσμένους κόκκους που αχνίζει δεν είναι πάντα η αλήθεια πίσω από το προϊόν… Αυτό γινόταν πάντα βέβαια, ωστόσο τώρα, με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στη δημιουργία εικόνων τροφίμων, κάνει πολλούς να ανησυχούν.

    Η επίδραση της εικόνας στην… «οπτική πείνα»

    Η οπτική πείνα αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο η θέαση εικόνων φαγητού προκαλεί όρεξη και λαχτάρα για φαγητό. Μια άλλη σχετική ανησυχία είναι η ανάγκη για σαφείς πολιτικές αποκάλυψης σχετικά με τη φύση αυτών των εικόνων που δημιουργούνται από AI. Η ικανότητα του AI να δημιουργεί εικόνες που ουσιαστικά δεν διακρίνονται από πραγματικές φωτογραφίες εγείρει ηθικά ζητήματα σχετικά με την εξαπάτηση των καταναλωτών και τη σημασία της διαφάνειας στο πλαίσιο του ψηφιακού μάρκετινγκ.

    Αυτές οι αναδυόμενες ανησυχίες απαιτούν μια βαθύτερη διερεύνηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των εικόνων τροφίμων που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη και της αντίληψης των καταναλωτών.

    Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference, διερεύνησε την ικανότητα των καταναλωτών να ξεχωρίσουν ποιες εικόνες διαφήμισης και προώθησης προϊόντων είναι δημιούργημα τεχνολογίας και ποιες είναι αληθινές, καθώς και ποιες από τις δύο είναι πιο ελκυστικές για τον καταναλωτή.

    Οι ελκυστικές εικόνες δεν είναι … αληθινές 

    Διεξήχθησαν δύο διαδικτυακά πειράματα με πραγματικές και δημιουργημένες από AI εικόνες τροφίμων που εκτείνονται σε όλο το μη επεξεργασμένο, επεξεργασμένο και εξαιρετικά επεξεργασμένο τρόφιμο. Η Μελέτη 1 σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει την ακρίβεια με την οποία οι άνθρωποι μπορούσαν να αναγνωρίσουν τις εικόνες τροφίμων που δημιουργήθηκαν από AI, ενώ η Μελέτη 2 διερεύνησε πώς η αποκάλυψη της προέλευσης μιας εικόνας επηρέασε την ελκυστικότητα του απεικονιζόμενου φαγητού.

    Οι συμμετέχοντες στη Μελέτη 1 βρήκαν ότι ήταν πολύ εύκολο να αναγνωρίσουν τις εικόνες που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη, ιδιαίτερα στην περίπτωση των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, χωρίς αποκάλυψη, προτιμώνται συχνά οι εικόνες που δημιουργούνται από AI.

    Ταυτόχρονα, ωστόσο, η αποκάλυψη ότι μια εικόνα φαγητού ήταν γνήσια ενίσχυσε σημαντικά την απήχησή της, ενώ η αποκάλυψη ότι είχε δημιουργηθεί από την τεχνητή νοημοσύνη μείωσε σημαντικά την προτίμηση σε αυτό το τρόφιμο.

    Αυτές οι ιδέες βοηθούν στην κατανόηση της ψυχολογίας των καταναλωτών στο ταχέως εξελισσόμενο τοπίο του ψηφιακού μάρκετινγκ τροφίμων, υπογραμμίζοντας τις αποχρώσεις των τεχνολογικών προόδων στη δημιουργία εικόνων AI στην ανθρώπινη αντίληψη.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα