20.9 C
Athens
Tuesday, May 21, 2024
More

  Πώς η BoJ αποκτά νέο κυβερνήτη και γιατί έχει σημασία-Ο κεντρικός τραπεζίτης με την μεγαλύτερη θητεία

  Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Haruhiko Kuroda πρόκειται να παραιτηθεί τον Απρίλιο μετά τη μεγαλύτερη θητεία στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας στα 140 χρόνια ιστορίας της. Η Kuroda πρωτοστάτησε στο πιο φιλόδοξο πρόγραμμα νομισματικής τόνωσης της σύγχρονης εποχής, με μέτρα που μετέτρεψαν την τράπεζα στον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη μετοχών και κρατικών ομολόγων στην Ιαπωνία και την έκαναν την τελευταία μεγάλη άγκυρα εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων στον κόσμο. Η πρώτη αλλαγή φρουράς της BOJ σε μια δεκαετία θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες κυματιστικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, εάν οι επενδυτές αντιληφθούν μια πιθανή αλλαγή σε αυτή την πολιτική.

  Haruhiko Kuroda

  1. Πώς θα επιλεγεί ο διάδοχος του Kuroda;

  Ο Πρωθυπουργός Fumio Kishida κάνει την υποψηφιότητα και στη συνέχεια ζητά την έγκριση και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου. Ώρες ακροάσεων θα πραγματοποιηθούν αμέσως μετά την κλήση του Κισίντα, αλλά η προφανής πλειοψηφία του κυβερνώντος συνασπισμού και στα δύο σώματα σημαίνει ότι η απόφασή του είναι απίθανο να μπλοκαριστεί. Κατά τη διάρκεια αυτών των ακροάσεων, καθώς οι νομοθέτες αξιολογούν την καταλληλότητα του υποψηφίου για τη θέση, οι έμποροι θα έχουν μια εικόνα της πολιτικής κατεύθυνσης του επίδοξου κυβερνήτη. Μετά τον διορισμό του, ο Kuroda έδειξε ξεκάθαρα την πρόθεσή του να λάβει γρήγορα μέτρα χαλάρωσης, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα εργαλεία πολιτικής που θα χρησιμοποιούσε.

  Fumio Kishida

  2. Ποιες είναι οι σκέψεις για  Kishida;

  Αυτή η επιλογή για κυβερνήτη της BOJ είναι πιθανό να είναι μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της πρωθυπουργίας του, δίνοντάς του την ευκαιρία να επιδείξει μια σαφή πολιτική κατεύθυνση που ενισχύει την ηγεσία του μετά την πτώση του βαθμού αποδοχής του από το κοινό. Ο πρώην Πρωθυπουργός Shinzo Abe χρησιμοποίησε την επιλογή του Kuroda το 2013 για να δείξει την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει σε επιθετική νομισματική χαλάρωση, αλλά ο Kishida αναμένεται να το κάνει ασφαλές, μην αλλάζοντας πολύ δραστικά το status quo. Ίσως χρειαστεί να ακούσει απόψεις από ανώτερα μέλη του κόμματός του των οποίων οι απόψεις δεν ταιριάζουν απαραίτητα με τις απόψεις του λόγω της συρρίκνωσης του πολιτικού του κεφαλαίου, καθώς η δημόσια υποστήριξη υποχωρεί και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αναγκάζονται να παραιτηθούν λόγω σκανδάλων. Τον Οκτώβριο αποκάλυψε ένα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο οικονομικό πακέτο αφού φέρεται να αντιμετώπισε κάποια πίεση από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του να ξοδέψει περισσότερα. Τελικά, ο Kishida έχει την ευκαιρία να αλλάξει τα πράγματα, αλλά μπορεί να επιλέξει κάτι ασφαλές δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών του.

  BoJ

  3. Πότε θα έρθει η υποψηφιότητα;

  Η θητεία του Kuroda λήγει επίσημα στις 8 Απριλίου 2023 , επομένως η υποψηφιότητα έρχεται συνήθως στις αρχές του έτους για να επιτραπούν ακροάσεις και να αποφευχθεί το κενό. Η τακτική συνεδρίαση της Βουλής ξεκινά τον Ιανουάριο. Περίπου οι μισοί από τους 48 παρατηρητές της BOJ που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση τον Οκτώβριο αναμένουν ότι η υποψηφιότητα θα έρθει τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Περίπου το ένα πέμπτο είπε ότι θα συμβεί νωρίτερα, τον Δεκέμβριο. Επειδή η ίδια η επιλογή μπορεί να κινήσει τις αγορές, η διαδικασία λήψης αποφάσεων συχνά διατηρείται άκρως μυστική.

  Masayoshi Amamiya

  4. Ποιοι είναι οι πιθανοί υποψήφιοι;

  Οι πρωτοπόροι αυτή τη στιγμή είναι ο αναπληρωτής κυβερνήτης Masayoshi Amamiya και ο πρώην αναπληρωτής κυβερνήτης Hiroshi Nakaso. Εάν επιλεγεί ένα από τα δύο, αυτό σημαίνει ότι η θέση επιστρέφει σε έναν βετεράνο κεντρικό τραπεζίτη για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία. Ο Kuroda, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ανέλαβε από τον μακροχρόνιο στέλεχος της BOJ Masaaki Shirakawa, του οποίου η θητεία επικρίθηκε από νομοθέτες, παράγοντες της αγοράς και εταιρικά στελέχη επειδή έκανε επανειλημμένα «πολύ λίγα, πολύ αργά». Η επιλογή είτε του Amamiya είτε του Nakaso θα συνέχιζε μια χαλαρή παράδοση εναλλαγής της θέσης μεταξύ ενός αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών και ενός πρώην κεντρικού τραπεζίτη. Είτε έτσι είτε αλλιώς, δεδομένου ότι ο Kuroda έχει δηλώσει ότι οι προσαρμογές πολιτικής είναι απίθανο να γίνουν πριν από το τέλος της θητείας του, οι επενδυτές παρακολουθούν για να δουν εάν ένας νέος κυβερνήτης μπορεί να φέρει αλλαγές. Αυτό θα μπορούσε να έρθει με τη μορφή τροποποίησης του τρέχοντος πλαισίου ή απόρριψης της θέσης της Ιαπωνίας ως της τελευταίας μεγάλης κεντρικής τράπεζας στον κόσμο που τηρεί αρνητικά επιτόκια. Οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να αλλάξει μια τάση αδυναμίας του γεν, εν μέρει λόγω της χαλαρωτικής στάσης του Kuroda.
  Γιούρι Οκίνα

  5. Υπάρχουν υποψήφιες γυναίκες στο ραντάρ;

  Οι οικονομολόγοι βλέπουν την Γιούρι Οκίνα, πρώην στέλεχος της BOJ και πρόεδρο του Ινστιτούτου Ερευνών της Ιαπωνίας, ως κορυφαία υποψήφια για να αναλάβει μία από τις δύο θέσεις αναπληρωτή. Η BOJ δεν είχε ποτέ γυναίκα διοικητή ή αναπληρωτή, γεγονός που την καθιστά ακραία θέση όσον αφορά τη διαφορετικότητα καθώς και τη νομισματική πολιτική. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είχε ήδη την πρόεδρο της Τζάνετ Γέλεν, ενώ η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ διευθύνει επί του παρόντος την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η BOJ κατέλαβε φέτος την 142η θέση μεταξύ των κεντρικών τραπεζών σε δείκτη ισότητας των φύλων.

  6. Οι υποδιοικητές επιλέγονται με τον ίδιο τρόπο;

  Ναι. Ο Kishida θα προτείνει πιθανώς δύο υποψηφίους για να αντικαταστήσουν τον Amamiya και τον Masazumi Wakatabe, των οποίων η θητεία λήγει στις 19 Μαρτίου. Ένας παράγοντας που πρέπει να προσέξετε είναι η ισορροπία στις τρεις πρώτες θέσεις. Θα λειτουργήσει καλά για την BOJ εάν ο Kishida καλύψει δύο από τις θέσεις με νυν ή πρώην στελέχη της κεντρικής τράπεζας, καθώς εδραιώνει την εξουσία μεταξύ των εμπιστευτικών πληροφοριών, κάνοντας μια πιο ομαλή μετάβαση των κορυφαίων. Ωστόσο, η ηγεσία της BOJ συνήθως περιλαμβάνει έναν πρώην αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, έναν οικονομολόγο του ιδιωτικού τομέα ή έναν ακαδημαϊκό.

  Τελευταία Άρθρα

  Σχετικά Άρθρα