Στις 6 Φεβρουαρίου, ένας ισχυρός σεισμός ταρακούνησε μεγάλες περιοχές στη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία.
Καχραμανμάρας: «Ο Ερντογάν πάντα πρωτοπορεί!»
Η πόλη Καχραμανμάρας της νοτιοανατολικής Τουρκίας, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο του σεισμού του Φεβρουαρίου, θεωρείται βασικό προπύργιο του AKP . Στις προεδρικές εκλογές του 2018, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε το 74% των ψήφων εκεί. Είναι απίθανο ο υφιστάμενος πρόεδρος να δει την υποστήριξη να μειώνεται στις 14 Μαΐου λόγω του σεισμού.
«Ο ηγέτης μας Ερντογάν οδηγεί πάντα τον δρόμο», είπε η Φάτμα Τοπάκτας, πωλήτρια λουλουδιών, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει τίποτα απολύτως με το οποίο να είναι δυσαρεστημένη. Έπρεπε να κοιμηθεί στο αυτοκίνητό της για τέσσερις ημέρες μετά τον σεισμό, αλλά δεν της έλειψαν ποτέ τα τρόφιμα ή τα φάρμακα, και είπε ότι ο Ερντογάν ανέλαβε άμεσα δράση μετά τον σεισμό. “Βοήθησε τους πάντες. Ποιος έστειλε όλα αυτά τα τρόφιμα; Χάρη στον πρόεδρό μας, είμαστε εδώ που είμαστε σήμερα”.
Ο σεισμός δεν θα βλάψει τις πιθανότητες νίκης του Ερντογάν, είπε ένας ηλικιωμένος που είναι συνταξιούχος και ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος. Αντίθετα, είπε ότι είναι σίγουρος ότι ο Ερντογάν θα κερδίσει ξανά στην Καχραμανμαράς. «Ο σεισμός τον έκανε πιο δυνατό γιατί μας φρόντισαν οι υπουργοί μας, οι βουλευτές μας, ο ίδιος ο Ερντογάν, εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να μας βοηθήσουν, κινητοποίησαν ό,τι είχαν για αυτό το σκοπό», είπε ο συνταξιούχος Καχραμανμάρας.
Επιφυλακτικοί για τη συνεργασία με τους Κούρδους
Σε ολόκληρη την Τουρκία, η αντιπολίτευση αυξάνεται — αλλά όχι στον Καχραμανμάρα. Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Ερντογάν, ο πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου , έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με κουρδικά κόμματα , μια κίνηση με την οποία οι άνθρωποι δεν συμφωνούν ιδιαίτερα. Πολλοί Κούρδοι ψηφοφόροι υποστηρίζουν τον κοινό υποψήφιο της αντιπολίτευσης έξι πολιτικών κομμάτων. Ακόμη και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ένας κορυφαίος Κούρδος πολιτικός που βρίσκεται στη φυλακή εδώ και χρόνια, προέτρεψε τους Κούρδους να ψηφίσουν για τον πρόεδρο του CHP.
Hatay: Απογοήτευση, θυμός
Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική στη Χατάι, μια πόλη κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Εκεί, πολλοί άνθρωποι επέκριναν την κυβέρνηση, λέγοντας ότι ορισμένες πόλεις – μη συμπεριλαμβανομένου του Χατάι – είχαν προτεραιότητα όταν επρόκειτο για παραδόσεις βοήθειας.
Το κέντρο της πόλης αισθάνεται έρημο: οι δρόμοι έχουν καθαριστεί, αλλά η κατεδάφιση πολλών κτιρίων που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Τα κατασκευαστικά οχήματα στους δρόμους ήταν ελάχιστα. Πολλά κρατικά κατασκευαστικά μηχανήματα χρησιμοποιούνται αλλού.
Η Χατάι έχει 1,62 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, αλλά εκτός από μερικές προεκλογικές αφίσες διάσπαρτες σε όλη την πόλη, οι επερχόμενες εκλογές δεν φαίνεται να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο. Περίπου 700.000 άνθρωποι έφυγαν από το Χατάι μετά τον σεισμό, δήλωσε ο Χικμέτ Σιντσίν, πρόεδρος του τοπικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Πολλοί θέλουν να επιστρέψουν για να ψηφίσουν. Πολλά από τα σχολεία που συνήθως θα χρησιμοποιούνταν ως εκλογικά τμήματα υπέστησαν ζημιές και έτσι θα στηθούν κάλπες στις αυλές των σχολείων.
«Δεν θέλουμε να ακούσουμε για τις εκλογές»
Λίγοι άνθρωποι στο Χατάι αναφέρουν ακόμη και τις εκλογές, γιατί είναι επικεντρωμένοι στον αγώνα τους με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Πολλοί στο Χατάι δεν έχουν ακόμη καθαρό νερό, ρούχα και είδη υγιεινής.
Η Gulcan Durur, μια νοσοκόμα που μόλις επέζησε από τον σεισμό, μετά βίας μπορούσε να κρύψει τον θυμό και την απόγνωσή της. “Είναι δύσκολο να αναπνεύσουμε εδώ. Το σπίτι μας έχει φύγει, η ζωή μας έχει χαθεί, το βιοτικό μας επίπεδο έχει χαθεί”, είπε η Ντουρούρ στη DW, προσθέτοντας ότι δεν ελπίζει ότι θα γίνουν πολλά για να βοηθηθεί η Χατάι μετά την ψηφοφορία.
Ποιος ξέρει αν οι ντόπιοι της Χατάι θα ψηφίσουν καθόλου, είπε ο σύζυγος της Γκιουλτζάν, Μεχμέτ Ντουρούρ. «Χάσαμε τα πάντα – τα σπίτια μας, τις οικογένειές μας, τους δρόμους, τις αναμνήσεις και τους γείτονές μας», είπε ο Ντουρούρ, δάσκαλος. “Μαζί έρχονται οι προεκλογικές υποσχέσεις… Αλλά δεν θέλουμε να ακούσουμε για τις εκλογές. Ενώ υποφέρουμε, όλοι οι άλλοι σκέφτονται μόνο τα δικά τους συμφέροντα”, υποστηρίζει. Ο σεισμός άλλαξε γνώμη για το ποιον θα ψηφίσει, είπε, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
“Μας έκαναν διακρίσεις μετά τον σεισμό. Απλώς μας άφησαν να πεθάνουμε”, είπε ο Εντίπ Νταλ, ο οποίος ζει σε μια σκηνή από τον σεισμό. «Δεν θα το συγχωρήσω σε αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία».
Απογοητευμένοι, πολλοί θα ψηφίσουν την Κυριακή — αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες οι εκλογές δεν αποτελούν προτεραιότητα για τον λαό της Χατάι, είπε ο Οντούντσου.