Το περιεχόμενο του πορίσματος ύστερα από εσωτερικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) προκαλεί τεράστιο σοκ. Σε αυτό αναφέρονται παράνομες εξαγωγές φαρμάκων – και ειδικότερα για σοβαρές ασθένειες- στο εξωτερικό, περίεργες δοσοληψίες με εταιρίες και στελέχη τους, κατατμήσεις προμηθειών, αγορές διαγνωστικών τεστ, υλικών και μασκών για τον κορωνοϊό με αναθέσεις σε υψηλές τιμές, καθώς και για «ενδείξεις οικονομικής απάτης», που προσεγγίζει σχεδόν το 1.000.000 ευρώ.
Όλα αυτά όπως είναι λογικό γεννούν πολλά ερωτήματα αναφορικά με τον τρόπο της έως τώρα διαχείρισης από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Το ΙΦΕΤ αποτελεί θυγατρική εταιρία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και δραστηριοποιείται σε παραγωγή, εισαγωγή και διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων τα οποία δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.
Το πρώτο βασικό θέμα που παρουσιάζεται είναι η εξαγωγή φαρμάκων για δυσίατες παθήσεις, η οποία δεν είναι επιτρεπτή. Οι εξαγωγές αυτές έχουν γίνει «χωρίς να απομείνει απόθεμα στις αποθήκες για εγχώρια χρήση», ενώ η αξία πώλησής τους φέρεται να ανέρχεται στα 3.717.764,38 ευρώ. Ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο του πορίσματος είναι αυτό της προμήθειας μασκών, self tests, rapid tests, αντισηπτικών και παλμικών οξυμέτρων. Διαπιστώνεται πως οι προμήθειες αυτές έγιναν με απευθείας αναθέσεις «σε τιμές σημαντικά υψηλότερες από την τιμή κατακύρωσης με διαγωνισμό για ίδια προϊόντα την ίδια περίοδο».
Οι «ενδείξεις οικονομικής απάτης» που βρήκε η έρευνα αφορούν την πληρωμή προμήθειας φαρμάκου σε ελληνική τράπεζα της Ρουμανίας, αλλά σε διαφορετικό λογαριασμό από αυτόν που όριζε η σύμβαση και «κατ’ εκτίμηση, η βλάβη αφορά περίπου 900.000 ευρώ».