23 C
Athens
Friday, May 3, 2024
More

    Πολύ περιορισμένη η παρουσία των παραδοσιακών ελληνικών τροφίμων στην Τσεχία

    Τα ελληνικά νωπά φρούτα και λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ο οίνος και τα τρόφιμα μεσογειακής διατροφής έχουν σημαντικές προοπτικές διεύρυνσης της παρουσίας τους στην Τσεχία, σύμφωνα με τον Οδηγό Επιχειρείν για την τσέχικη αγορά που δημοσίευσε το Γραφείο ΟΕΥ Πράγας. Αναλυτικότερα, με βάση, κυρίως, τη σημερινή εικόνα και προσφορά των ελληνικών εξαγωγών στην Τσεχία, αλλά και την ευρύτερη δυνητική ζήτηση ελληνικών προϊόντων στην τσεχική αγορά, τα ελληνικά φρούτα βρίσκονται ήδη στην τσεχική αγορά και ορισμένα εξ αυτών κατέχουν υψηλές θέσεις μεταξύ των ελληνικών εξαγωγών στην Τσεχία. Εν προκειμένω, λοιπόν, οι ελληνικές εξαγόμενες ποσότητες έχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Μεταξύ των νωπών φρούτων που έχουν αξιόλογη παρουσία είναι τα ακτινίδια, τα εσπεριδοειδή, τα σταφύλια ,οι φράουλες, τα βερίκοκα, κ.ά..

    Επιπλέον, όπως προαναφέραμε, τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν σημαντικές προοπτικές διεύρυνσης στην τσέχικη αγορά. Δεδομένης της σταθερά αυξανόμενης ζήτησης για στραγγιστά γιαούρτια στην τσεχική αγορά, το Γραφείο ΟΕΥ Πράγας θεωρεί τη συγκεκριμένη συγκυρία ευνοϊκή, από πλευράς μάρκετινγκ, και υπό την προϋπόθεση ανταγωνιστικής προσφοράς, για τη διευρυμένη είσοδο των ελληνικών γιαουρτιών στην αγορά και μαζί με αυτά και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα της ελληνικής προέλευσης και να διατεθούν ταυτόχρονα.

    Όσον αφορά στα τρόφιμα μεσογειακής διατροφής, αλλά και τα προϊόντα delicatessen, η Τσεχία είναι μια χώρα σε καλή οικονομική κατάσταση με μια γόνιμη καταναλωτική οικονομία. Το σταθερά αυξανόμενο μέσο διαθέσιμο εισόδημα των Τσέχων, καθώς και μια υπολογίσιμη μάζα εύπορων αλλοδαπών εταιρικών στελεχών και εισοδηματιών που διαβιούν κυρίως στην Πράγα και στο Μπρνο, δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την προώθηση γευστικών πειραματισμών.

    Ήδη στην Πράγα υπάρχει μια πληθώρα εστιατορίων με κουζίνες από όλον τον κόσμο, τα καταστήματα delicatessen έχουν μια αυξανόμενη παρουσία, ενώ και τα προϊόντα delicatessen κερδίζουν αργά αλλά σταθερά θέση και στα σούπερ μάρκετ. Παρά ταύτα, το Γραφείο ΟΕΥ επισημαίνει ότι η παρουσία των παραδοσιακών ελληνικών τροφίμων στην Τσεχία είναι αρκετά περιορισμένη και απέχει αρκετά από την επίτευξη της πλήρους δυναμικής της. Δεδομένης, μάλιστα, της αυξητικής τάσης του τσεχικού τουρισμού προς τη χώρα μας – με την πιθανή εξαίρεση των ετών 2020, 2021 λόγω των συγκεκριμένων συνθηκών περιορισμένων ταξιδιών λόγω κορονοϊού –και της επιθυμίας πολλών τουριστών να βρουν στη χώρα τους προϊόντα που δοκίμασαν στην Ελλάδα, θεωρείται ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο προς κάλυψη.

    Σχετικά με την οινική αγορά στην Τσεχία, σημειώνεται ότι είναι αρκούντως αναπτυσσόμενη, αλλά και ανταγωνιστική. Συνεπώς, ο ελληνικός οίνος και τα ελληνικά αποστάγματα θα μπορούσαν να διεκδικήσουν μια μεγαλύτερη από την αμελητέα τρέχουσα παρουσία τους στη χώρα – υπό προϋποθέσεις. Επίσης, το Γραφείο ΟΕΥ θεωρεί ότι τα ελληνικά αποστάγματα θα είχαν, λόγω της ιδιαιτερότητας τους, ισχυρή δυνατότητα διείσδυσης στη τσέχικη αγορά.

     

     

     

    Πηγή: Foodreporter

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα