Διευθυντή, ο οποίος θα ασχοληθεί με την έρευνα προέλευσης των πολιτιστικών θησαυρών του, πρόκειται να αποκτήσει το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Νέας Υόρκης, ύστερα από τα αλλεπάλληλα, τα τελευταία χρόνια, κρούσματα κλεμμένων αρχαιοτήτων, που κατείχε παρανόμως.
Η Εισαγγελία της Νέας Υόρκης, πολιτικές ομάδες, ανεξάρτητοι ερευνητές και μέσα ενημέρωσης έχουν επισημάνει, ότι πολλά από τα εκθέματα του μουσείου έχουν προέλθει από αρχαιοκαπηλία, γεγονός που προκαλεί μεγάλο πλήγμα στο όνομα του μουσείου απέναντι στην κοινή γνώμη. Αλλά κυρίως απέναντι σε χορηγούς, στους οποίους στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό το ΜΕΤ.
Ειδικά μάλιστα η αναγκαστική επιστροφή κλεμμένων αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσής τους, ύστερα από έρευνα της Εισαγγελίας στο μουσείο είναι αυτό, που το έχει θορυβήσει περισσότερο. Συγκεκριμένα η Εισαγγελία του Μανχάταν, όπου επικεφαλής της Μονάδας Εμπορίας Αρχαιοτήτων είναι ο ελληνικής καταγωγής Μάθιου Μπογκντάνος έχει κατασχέσει δεκάδες αρχαιότητες από το μουσείο για να τις επιστρέψει σε διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.
Νωρίτερα φέτος εξάλλου, μία έκθεση της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων διαπίστωσε, ότι περισσότερα από 1.000 έργα της συλλογής του ΜΕΤ ανήκαν κάποτε σε άτομα, που συνδέονται με παράνομες αρχαιότητες. Λίγο αργότερα, η Propublica δημοσίευσε τη δική της μακροσκελή αναφορά σχετικά με τα κενά στις πληροφορίες προέλευσης μιας σειράς από τεχνουργημάτων ιθαγενών Αμερικανών, που δωρίστηκαν στο μουσείο από εξέχοντες δωρητές, τους Τσαρλς και Βάλερι Ντίκερ.
Η μελέτη λοιπόν, διαπίστωσε, ότι μόλις το 15% τοις εκατό από τα 139 έργα, που δωρίστηκαν ή δανείστηκαν από τους Ντίκερς διαθέτουν μία «πλήρη ιστορία ιδιοκτησίας».